Welcome to the Cumulus Support forum.

Latest Cumulus MX release 3.28.5 (build 3282) - 23 February 2024

Legacy Cumulus 1 release v1.9.4 (build 1099) - 28 November 2014 (a patch is available for 1.9.4 build 1099 that extends the date range of drop-down menus to 2030)

Download the Software (Cumulus MX / Cumulus 1 and other related items) from the Wiki

Ecowitt Advice

GW1000 WiFi gateway
User avatar
mcrossley
Posts: 12492
Joined: Thu 07 Jan 2010 9:44 pm
Weather Station: Davis VP2/WLL
Operating System: Bullseye Lite rPi
Location: Wilmslow, Cheshire, UK
Contact:

Re: Ecowitt Advice

Post by mcrossley »

Same here with a gw1100, a gw1000 connects fine though.
davepaterson
Posts: 137
Joined: Tue 01 Jan 2019 8:12 pm
Weather Station: HP2552 , WH40/WH68+WH57/GW1100C
Operating System: Windows 11/11
Location: Hamilton, Scotland UK

Re: Ecowitt Advice

Post by davepaterson »

I am also at home so it could be an Ecowitt prob. I usually expect it's ME again
User avatar
HansR
Posts: 5723
Joined: Sat 20 Oct 2012 6:53 am
Weather Station: GW1100 (WS80/WH40)
Operating System: Raspberry OS/Bullseye
Location: Wagenborgen (NL)
Contact:

Re: Ecowitt Advice

Post by HansR »

With WSView Plus no issue here it seems (in NL, version 2.0.38 of the phone app) with two GW1100.
Is it a specific UK thing? That would be interesting... :?
Hans

https://meteo-wagenborgen.nl
CMX build 3278 ● Ecowitt GW1100/WS80/WH40 ● RPi 3B+ ● Raspberry OS 6.1.21 ● Mono 6.12.0.200
https://meteo-wagenborgen.nl/CMX4/NET8/ (beta)
CMX build 4003+ ● RPi 4B ● RPi OS 6.1.0-rpi7-rpi-v8 aarch64 ● dotnet 8.0.1
iandrews
Posts: 139
Joined: Sun 03 Jan 2010 10:57 am
Weather Station: Davis Pro2
Operating System: Windows 2012R2
Location: London

Re: Ecowitt Advice

Post by iandrews »

Mines working again this morning.
User avatar
mcrossley
Posts: 12492
Joined: Thu 07 Jan 2010 9:44 pm
Weather Station: Davis VP2/WLL
Operating System: Bullseye Lite rPi
Location: Wilmslow, Cheshire, UK
Contact:

Re: Ecowitt Advice

Post by mcrossley »

Today it is working again! Weird as nothing has changed at my end. I wonder if the app is doing some sort of phone home even when connecting locally?

People on the wx forum were reporting the same behaviour yesterday.
davepaterson
Posts: 137
Joined: Tue 01 Jan 2019 8:12 pm
Weather Station: HP2552 , WH40/WH68+WH57/GW1100C
Operating System: Windows 11/11
Location: Hamilton, Scotland UK

Re: Ecowitt Advice

Post by davepaterson »

Same here but not staying on,( as last few days where the main data is only shown for 30 to 60 sec's.before going back to the device select screen. Apps are on an android phone version 8.0.0)
CMX is OK as is the older WS View just the plus version
davepaterson
Posts: 137
Joined: Tue 01 Jan 2019 8:12 pm
Weather Station: HP2552 , WH40/WH68+WH57/GW1100C
Operating System: Windows 11/11
Location: Hamilton, Scotland UK

Re: Ecowitt Advice

Post by davepaterson »

Installed Plus onto the wife's tab running android 13.0 and same result.
User avatar
Gyvate
Posts: 295
Joined: Wed 16 Dec 2020 2:14 pm
Weather Station: GW1x00/WH2650WiFi/HP2553/GW2000
Operating System: Win 11 (PC/RPi), Raspbian 11,WSL
Location: Saarbrücken, Germany
Contact:

Re: Ecowitt Advice

Post by Gyvate »

there seems to be an issue in the context of the newly introduced WLAN switch on/off feature and static and dynamic IP addresses with the GW2000.
The issue is reported to Ecowitt support.
The strange WS View Plus behaviour can be circumvented by choosing the the "More" and then e.g. the "Weather Services" option while the egg-timer (rotating circle) is still on. This should work. After that coming back to live data works.
Looks like WS View + gets stuck waiting for an initial API response.
The issue is most likely not with WS View Plus but with the new firmware (2.2.3).
Similar things could be with the GW1100 as it shares most of the firmware code with the GW2000.
davepaterson
Posts: 137
Joined: Tue 01 Jan 2019 8:12 pm
Weather Station: HP2552 , WH40/WH68+WH57/GW1100C
Operating System: Windows 11/11
Location: Hamilton, Scotland UK

Re: Ecowitt Advice

Post by davepaterson »

My GW110C is running V2.2.3. Did the more bit while it was trying to connect and yes it now stays connected for a lot longer than it was doing, but still goes back to the select device screen. Any checking I was doing should be done long before it fails, so not a problem now THANKS for the advice.
SamiS
Posts: 349
Joined: Sun 27 Feb 2011 5:13 pm
Weather Station: Ecowitt HP2551 & GW1100
Operating System: Raspberry Pi OS
Location: Kangasala, Finland

Re: Ecowitt Advice

Post by SamiS »

Gyvate wrote: Sat 18 Mar 2023 11:04 am The issue is most likely not with WS View Plus but with the new firmware (2.2.3).
Similar things could be with the GW1100 as it shares most of the firmware code with the GW2000.
No problems here with GW1100 running v2.2.1 so the theory about firmware related issue seems plausible.
davepaterson
Posts: 137
Joined: Tue 01 Jan 2019 8:12 pm
Weather Station: HP2552 , WH40/WH68+WH57/GW1100C
Operating System: Windows 11/11
Location: Hamilton, Scotland UK

Re: Ecowitt Advice

Post by davepaterson »

A while back I got a GW1100C to be able to read an old WH24 sensor array which is long gone and replaced with a HP2552. IS changing data to CMX as simple as changing the IP and mac address from the GW100 to the HP2552 ones and save?
davepaterson
Posts: 137
Joined: Tue 01 Jan 2019 8:12 pm
Weather Station: HP2552 , WH40/WH68+WH57/GW1100C
Operating System: Windows 11/11
Location: Hamilton, Scotland UK

Re: Ecowitt Advice

Post by davepaterson »

Answer my own question. NO it's not that simple, changed the name to HP2552, also changed the IP and MAC addresses but no data was downloaded Diag. attached
20230609-072218.zip
. Not sure if it's something I still need to do or an error with the HP2551CA console
I want to change to the HP console as the solar data is not being entered in the morning by the GW1100 but shows ok on the console data
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
water01
Posts: 3163
Joined: Sat 13 Aug 2011 9:33 am
Weather Station: Ecowitt HP2551
Operating System: Windows 10 64bit
Location: Burnham-on-Sea
Contact:

Re: Ecowitt Advice

Post by water01 »

Have you set up the Hp2551/2 to output to a customised output in the weather server output?

Should be set to Enable , Same as Ecowitt, Ip address of your receiving computer, port 8998, interval 16 seconds, /station/ecowitt
David
Image
davepaterson
Posts: 137
Joined: Tue 01 Jan 2019 8:12 pm
Weather Station: HP2552 , WH40/WH68+WH57/GW1100C
Operating System: Windows 11/11
Location: Hamilton, Scotland UK

Re: Ecowitt Advice

Post by davepaterson »

No I just changed the IP and MAC that was set up for the GW1100C I thought they would be the same. CMX does connect then disconnects
davepaterson
Posts: 137
Joined: Tue 01 Jan 2019 8:12 pm
Weather Station: HP2552 , WH40/WH68+WH57/GW1100C
Operating System: Windows 11/11
Location: Hamilton, Scotland UK

Re: Ecowitt Advice

Post by davepaterson »

I have just noticed that I didn't change the MAC address in Ecowitt Local API Settings if that makes a difference also I do not have a web page
Post Reply