Welcome to the new home of the Cumulus Support forum.

Latest Cumulus release v1.9.4 (build 1099) - Nov 28 2014
Latest Cumulus MX release - v3.0.0 build 3043 Jan 20 2017. See the Wiki for download

strange rain reading from last Cumulus build - SOLVED

Post Reply
User avatar
vpokroglo
Posts: 60
Joined: Thu Feb 24, 2011 7:45 pm
Weather Station: WS-2350
Operating System: Raspberry Pi 2
Location: Slovenija

strange rain reading from last Cumulus build - SOLVED

Post by vpokroglo » Wed Dec 14, 2011 8:40 am

I noticed strange rain reading from last or maybe prelast cumulus build (1.9.2 1023).
Readings of rain from my lacrosse 2300 are very big. 6,2 instead of 0,5 mm or bigger! Rainrate of 200-300 mm/hr. Does anyone else have encountered this problem, or maybe i have corrupted something when cleaning my ombrometer :(.

Thanks!
Last edited by vpokroglo on Sat Feb 04, 2012 8:06 pm, edited 1 time in total.
Image

User avatar
steve
Cumulus Author
Posts: 26713
Joined: Mon Jun 02, 2008 6:49 pm
Weather Station: None
Operating System: None
Location: Vienne, France
Contact:

Re: strange rain reading from last Cumulus build (1.9.2 1023

Post by steve » Wed Dec 14, 2011 8:52 am

I did a small change to the La Crosse rainfall code in build 1022, but it shouldn't cause spurious large rainfall. Please zip up the diags folder and attach it. How is your station connected to your PC?
Steve

Matt.j5b
Posts: 434
Joined: Mon Nov 28, 2011 2:13 am
Weather Station: Davis VP2 DFARS+La Crosse WS2306
Operating System: Windows 10 64 Bit
Location: Ferny Grove, Brisbane, Australia
Contact:

Re: strange rain reading from last Cumulus build (1.9.2 1023

Post by Matt.j5b » Wed Dec 14, 2011 9:22 am

Hi
I am using build 1023 and I have not had trouble with my La Crosse rain reading like what has happened with yours.
Regards, Matt of Brisbane, Australia
Ferny Grove Weather
Cumulus MX testing

User avatar
vpokroglo
Posts: 60
Joined: Thu Feb 24, 2011 7:45 pm
Weather Station: WS-2350
Operating System: Raspberry Pi 2
Location: Slovenija

Re: strange rain reading from last Cumulus build (1.9.2 1023

Post by vpokroglo » Fri Dec 16, 2011 4:47 pm

Thanks for fast response. Im connected to the station with COM port connection (not USB). I also done the station factory reset, which puts total rain counter to 0, but nothing happened. Im attachin ziped diags files. Thanks for your help.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image

User avatar
steve
Cumulus Author
Posts: 26713
Joined: Mon Jun 02, 2008 6:49 pm
Weather Station: None
Operating System: None
Location: Vienne, France
Contact:

Re: strange rain reading from last Cumulus build (1.9.2 1023

Post by steve » Fri Dec 16, 2011 7:14 pm

It looks like you have a problem with your rain gauge, the rain counter keeps jumping up:

15.12.2011 08:30:01.062 : Writing today.ini, LastUpdateTime = 15.12.2011 8:30:00 raindaystart = 13,9759998321533 rain counter = 134,669998168945
15.12.2011 08:40:00.234 : Writing today.ini, LastUpdateTime = 15.12.2011 8:40:00 raindaystart = 13,9759998321533 rain counter = 161,610000610352
15.12.2011 08:45:01.390 : Ignoring high rain rate: 1712,08 mm/hr
15.12.2011 08:46:00.703 : Ignoring high rain rate: 2287,20 mm/hr
15.12.2011 08:47:00.718 : Ignoring high rain rate: 2287,20 mm/hr
15.12.2011 08:48:00.734 : Ignoring high rain rate: 2287,20 mm/hr
15.12.2011 08:49:00.296 : Ignoring high rain rate: 2287,20 mm/hr
15.12.2011 08:50:01.093 : Writing today.ini, LastUpdateTime = 15.12.2011 8:50:00 raindaystart = 13,9759998321533 rain counter = 352,230010986328

Perhaps you disturbed something when you cleaned it.
Steve

User avatar
vpokroglo
Posts: 60
Joined: Thu Feb 24, 2011 7:45 pm
Weather Station: WS-2350
Operating System: Raspberry Pi 2
Location: Slovenija

Re: strange rain reading from last Cumulus build - SOLVED

Post by vpokroglo » Sat Feb 04, 2012 8:05 pm

Thank You all for your answers. The problem was, in too tighten screws through the base of the rain gauge, so the base was slightly distorted. I just untighten all 4 screws and the problem has gone!
Image

Post Reply