Welcome to the Cumulus Support forum.

Latest Cumulus MX V4 release 4.1.1 (build 4025) - 19 June 2024

Latest Cumulus MX V3 release 3.28.6 (build 3283) - 21 March 2024

Legacy Cumulus 1 release 1.9.4 (build 1099) - 28 November 2014
(a patch is available for 1.9.4 build 1099 that extends the date range of drop-down menus to 2030)

Download the Software (Cumulus MX / Cumulus 1 and other related items) from the Wiki

GW2000 Extra Sensors

GW1000 WiFi gateway
freddie
Posts: 2560
Joined: Wed 08 Jun 2011 11:19 am
Weather Station: Davis Vantage Pro 2 + Ecowitt
Operating System: GNU/Linux Ubuntu 22.04 LXC
Location: Alcaston, Shropshire, UK
Contact:

Re: GW2000 Extra Sensors

Post by freddie »

dazza1223 wrote: Mon 10 Jun 2024 2:41 pm
freddie wrote: Mon 10 Jun 2024 2:35 pm Sounds almost like the hub is crashing after sending x requests to CMX. That will be a problem with the hub, not MX, if that is the case. Interesting to hear you experienced the same issue dazza.
i got them to send me a new hub and it the same happened to that one to
Interesting. The GW1000 and 1100 work just fine with the MX web server. I've also created my own server for intercepting Ecowitt data calls (I have to manipulate it a bit before passing it to MX) and the GW1100 works just fine with that too. It looks increasingly like there may be a bug in the GW2000 firmware.

It would be informative to hear if anyone else on the forum is using a GW2000 to pass extra sensor data to MX - and whether they are experiencing the same issue.
Freddie
Image
jchurch
Posts: 11
Joined: Mon 10 Jun 2024 1:36 am
Weather Station: Davis Vantage
Operating System: Win 10

Re: GW2000 Extra Sensor

Post by jchurch »

Yes, hub lights go out and updating on Ecowitt and CMX stops. I have tried 2 hubs. Also a 2560. All with same results.

Picked this up to add solar and UV.

Thanks.
SamiS
Posts: 425
Joined: Sun 27 Feb 2011 5:13 pm
Weather Station: Ecowitt HP2551 & GW1100
Operating System: Raspberry Pi OS
Location: Kangasala, Finland

Re: GW2000 Extra Sensors

Post by SamiS »

It sounds a bit like CMX does not respond correctly to the http request when the error happens and Ecowitt’s firmware does not have any timeout, and this causes gateway to halt all.

Did I understand correctly, that it is enough to stop CMX and the gateway will immediately recover without needing to reboot?
jchurch
Posts: 11
Joined: Mon 10 Jun 2024 1:36 am
Weather Station: Davis Vantage
Operating System: Win 10

Re: GW2000 Extra Sensors

Post by jchurch »

Two hubs and a 2560 both have the same issue. If no suggestions, I may try to go back to V3 of CMX.

Thanks
User avatar
dazza1223
Posts: 878
Joined: Sun 25 Jan 2015 8:41 pm
Weather Station: Davis Vantage Pro 2 plus
Operating System: Raspberry pi 4 (4gb)
Location: Worthing
Contact:

Re: GW2000 Extra Sensors

Post by dazza1223 »

Going back to v3 won't change anything mate I hade this problem even on the v3
Have fun and keep learning

dazza :D

https://www.davisworthing.co.uk

Image
jchurch
Posts: 11
Joined: Mon 10 Jun 2024 1:36 am
Weather Station: Davis Vantage
Operating System: Win 10

Re: GW2000 Extra Sensors

Post by jchurch »

Also discovering Ecowitt Cloud isn’t working. While logs show the data being received by CMX, it doesn’t use it for extra sensors. I ordered a GW1100 and will try it next. Thought this would be easy :groan:
jchurch
Posts: 11
Joined: Mon 10 Jun 2024 1:36 am
Weather Station: Davis Vantage
Operating System: Win 10

Re: GW2000 Extra Sensors

Post by jchurch »

Ok, GW1100 works as expected. It is showing it needs to upgrade firmware. Can anyone verify this upgrade is stable for CMX?

Thanks.
User avatar
HansR
Posts: 6100
Joined: Sat 20 Oct 2012 6:53 am
Weather Station: GW1100 (WS80/WH40)
Operating System: Raspberry OS/Bookworm
Location: Wagenborgen (NL)
Contact:

Re: GW2000 Extra Sensors

Post by HansR »

jchurch wrote: Wed 12 Jun 2024 4:01 am Ok, GW1100 works as expected. It is showing it needs to upgrade firmware. Can anyone verify this upgrade is stable for CMX?
With upgrades of firmware you always need to give the version you have and what you wish to upgrade to. There have been some stability issues in the past with the GW1000 but using V2.3.2 works fine for me (I use automatic upgrade of fw) and I believe Ecowitt learned their lesson with pushing out upgrades too fast on any change.

So if you are going for V2.3.2, I would say: yes, it is stable.
Hans

https://meteo-wagenborgen.nl
CMX build 4023+ ● RPi 3B+ ● Raspbian Linux 6.1.21-v7+ armv7l ● dotnet 8.0.3
jchurch
Posts: 11
Joined: Mon 10 Jun 2024 1:36 am
Weather Station: Davis Vantage
Operating System: Win 10

Re: GW2000 Extra Sensors

Post by jchurch »

Thanks! Went to 2.3.2. CMX is on 4.0.1 b4023. Boxed up the old GW2000. GW1100 is stable.
Will stay with what works.
User avatar
HansR
Posts: 6100
Joined: Sat 20 Oct 2012 6:53 am
Weather Station: GW1100 (WS80/WH40)
Operating System: Raspberry OS/Bookworm
Location: Wagenborgen (NL)
Contact:

Re: GW2000 Extra Sensors

Post by HansR »

jchurch wrote: Wed 12 Jun 2024 12:40 pm Will stay with what works.
Sensible.
Hans

https://meteo-wagenborgen.nl
CMX build 4023+ ● RPi 3B+ ● Raspbian Linux 6.1.21-v7+ armv7l ● dotnet 8.0.3
Post Reply