Welcome to the Cumulus Support forum.

Latest Cumulus MX release v3.0.2 build 3052 - 13 September 2019.
Legacy Cumulus 1 release v1.9.4 (build 1099) - 28 November 2014

See the Wiki for downloading either version.

Instructions: Installing CumulusMX on Raspberry Pi

Discussion of version 3 of Cumulus, which runs on Windows, Linux, and OS X. All Cumulus MX queries in here, please.

Moderator: mcrossley

User avatar
HansR
Posts: 151
Joined: Sat 20 Oct 2012 6:53 am
Weather Station: Davis Vantage Pro 2+
Operating System: Raspbian GNU/Linux 9 (stretch)
Location: Wagenborgen (NL)
Contact:

Re: Instructions: Installing CumulusMX on Raspberry Pi

Post by HansR » Wed 04 Sep 2019 8:50 pm

@MW0MAU: Which version of Raspbian and which for mono did you install?
Hans Rottier

Davis Vantage Pro 2+
Raspberry Pi 3 Model B Plus Rev 1.3
Raspbian GNU/Linux 9 (stretch) / Linux 4.19.58-v7+
Mono JIT compiler version 4.6.2 (Debian 4.6.2.7+dfsg-1)
Cumulus MX 3.0.2 b3052
https://meteo-wagenborgen.nl

ExperiMentor
Posts: 88
Joined: Tue 24 Nov 2015 11:30 pm
Weather Station: Fine Offset
Operating System: Windows 10; Raspbian Buster
Location: Switzerland

Re: Instructions: Installing CumulusMX on Raspberry Pi

Post by ExperiMentor » Wed 04 Sep 2019 10:57 pm

Not sure why Hans asked a question instead of pointing you at the likely problem.

If you've just installed from scratch in the last couple of weeks, then you will have the latest version of Raspbian (v10, Buster) and the latest version of mono (v6.0.0). We seem to have found a strange incompatibility between these, with symptoms varying but often similar to what you describe, especially inability to access the Settings page. See viewtopic.php?f=27&t=17564 .

Things to try would include:
a) Import an old copy of Cumulus.ini if you have one. Cumulus will then find your station and will run properly except for being unable to access or change the Settings
b) Change your Locale to en_GB (use sudo raspi-config) - can't guarantee that English is OK, but most of the problems seem to be reported by Non-English Locale users
c) downgrade the mono version to something older. v5.18 is known to be OK, as are v4.x.x . Instructions in that link.
d) Try again with an older version of Raspbian (eg v=9, Stretch)

Please post how you get on - we are still learning about this issue

User avatar
HansR
Posts: 151
Joined: Sat 20 Oct 2012 6:53 am
Weather Station: Davis Vantage Pro 2+
Operating System: Raspbian GNU/Linux 9 (stretch)
Location: Wagenborgen (NL)
Contact:

Re: Instructions: Installing CumulusMX on Raspberry Pi

Post by HansR » Thu 05 Sep 2019 6:48 am

ExperiMentor wrote:
Wed 04 Sep 2019 10:57 pm
Not sure why Hans asked a question instead of pointing you at the likely problem.
Because it is not at all clear from the original message what is going on. I ask for the minimum information I would need to assess the problem. And yes, @ExperiMentor, I think we both think about the same problem.
ExperiMentor wrote:
Wed 04 Sep 2019 10:57 pm
If you've just installed from scratch in the last couple of weeks, then you will have the latest version of Raspbian (v10, Buster) and the latest version of mono (v6.0.0). We seem to have found a strange incompatibility between these, with symptoms varying but often similar to what you describe, especially inability to access the Settings page. See viewtopic.php?f=27&t=17564 .
Not necessarily Buster and Mono-6, in the wild you can install anything you can find. Also, it is not necessarily an incompatibility between Buster and Mono 6, it may be - not unlikely - a bug somewhere in interaction with the locale. You might also want to read the first large thread on this issue to get an idea of what the problem is.
ExperiMentor wrote:
Wed 04 Sep 2019 10:57 pm
Things to try would include:
a) Import an old copy of Cumulus.ini if you have one. Cumulus will then find your station and will run properly except for being unable to access or change the Settings
b) Change your Locale to en_GB (use sudo raspi-config) - can't guarantee that English is OK, but most of the problems seem to be reported by Non-English Locale users
c) downgrade the mono version to something older. v5.18 is known to be OK, as are v4.x.x . Instructions in that link.
d) Try again with an older version of Raspbian (eg v=9, Stretch)
Please be aware that changing the locale and importing old datafiles, do not really go together (see the thread I pointed to above). The locale does seem to be a problem, but changing the locale changes the separators (date, field and decimal). That leaves the existing data unreadable. With all variations of locales in use within the installed base, changing the locale simply to en_GB to fix this issue is - according to me - bad advice: I would strongly advice against it if you cherish your hardly gained data over the past years. Only for new installations you may make this choice. But once you have, be aware you are stuck with it.

The downgrade is currently the safest option.
ExperiMentor wrote:
Wed 04 Sep 2019 10:57 pm
Please post how you get on - we are still learning about this issue
HansR wrote:
Wed 04 Sep 2019 8:50 pm
Which version of Raspbian and which for mono did you install?
Indeed... info is needed. Still open and I forgot to ask for the locale you use, because that seems at the moment important info.
Hans Rottier

Davis Vantage Pro 2+
Raspberry Pi 3 Model B Plus Rev 1.3
Raspbian GNU/Linux 9 (stretch) / Linux 4.19.58-v7+
Mono JIT compiler version 4.6.2 (Debian 4.6.2.7+dfsg-1)
Cumulus MX 3.0.2 b3052
https://meteo-wagenborgen.nl

MW0MAU
Posts: 2
Joined: Mon 21 Jun 2010 3:10 pm
Weather Station: WH-1081
Operating System: win xp and 7

Re: Instructions: Installing CumulusMX on Raspberry Pi

Post by MW0MAU » Thu 05 Sep 2019 8:19 am

Hi Steve,

My dashboard looks like this for station and internet (see attachment). I can't set any station or internet parameters. My weather station is a WH-3080-solar, cumulus MX £.0.0 b3050 and mono V6. I rebuilt the whole package three times and still get the same result.
What am I doing wrong?

Regards,
Mark
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
HansR
Posts: 151
Joined: Sat 20 Oct 2012 6:53 am
Weather Station: Davis Vantage Pro 2+
Operating System: Raspbian GNU/Linux 9 (stretch)
Location: Wagenborgen (NL)
Contact:

Re: Instructions: Installing CumulusMX on Raspberry Pi

Post by HansR » Thu 05 Sep 2019 8:39 am

Yes, sorry for this, was just missing the Raspbian version and locale.
My bad. Don't know what happened. :oops:
But what is the locale?
Hans Rottier

Davis Vantage Pro 2+
Raspberry Pi 3 Model B Plus Rev 1.3
Raspbian GNU/Linux 9 (stretch) / Linux 4.19.58-v7+
Mono JIT compiler version 4.6.2 (Debian 4.6.2.7+dfsg-1)
Cumulus MX 3.0.2 b3052
https://meteo-wagenborgen.nl

User avatar
PaulMy
Posts: 1936
Joined: Sun 28 Sep 2008 11:54 pm
Weather Station: Davis Vantage Pro 2+ w/Envoy USB
Operating System: Windows-8
Location: Komoka, ON Canada
Contact:

Re: Instructions: Installing CumulusMX on Raspberry Pi

Post by PaulMy » Thu 05 Sep 2019 2:31 pm

I think you can safely ignore all the posts except the first one. Some suggested fixes or improvements, but I edited the first post for these.

Good luck. It's actually much easier than the long instructions seem to suggest.
Got a Pi 4B starter kit ordered...
Then on to learning what to do, how to use with WiFiLogger2, https://www.weatherstations.co.uk/evalu ... teo-pi.htm and CumulusMX

Hope to enjoy,
Paul

sampyweather
Posts: 2
Joined: Sun 08 Sep 2019 11:53 am
Weather Station: N96FY
Operating System: Raspberry Pi Zero W & Win 10

Re: Instructions: Installing CumulusMX on Raspberry Pi

Post by sampyweather » Sun 08 Sep 2019 6:44 pm

MW0MAU wrote:
Thu 05 Sep 2019 8:19 am
Hi Steve,

My dashboard looks like this for station and internet (see attachment). I can't set any station or internet parameters. My weather station is a WH-3080-solar, cumulus MX £.0.0 b3050 and mono V6. I rebuilt the whole package three times and still get the same result.
What am I doing wrong?

Regards,
Mark
I'm getting the same. So I copied my Cumulus.ini file over from Windows 10 laptop to Raspberry Pi zero.

I now get this:

Current culture: English (United Kingdom)
Serial: 85CFE94DA2C5D6B4B18E8F5D2839FD27
Cumulus MX v.3.0.0 build 3050
Today.ini = data/today.ini
Last update=2019-09-08T19:21:53
Looking for Fine Offset station
malloc_consolidate(): invalid chunk size

=================================================================
Native Crash Reporting
=================================================================
Got a SIGABRT while executing native code. This usually indicates
a fatal error in the mono runtime or one of the native libraries
used by your application.
=================================================================
/proc/self/maps:

I've tried editing some of the stuff out of the Cumulus.ini file. I have also updated the line about the USB port mentioned in earlier posts and get the same message. I should say the weather station is a N96FY plugged in to a Raspberry Pi Zero W running Raspbian Buster, and I have just downloaded the latest version of mono.

Thanks

Steve.

User avatar
HansR
Posts: 151
Joined: Sat 20 Oct 2012 6:53 am
Weather Station: Davis Vantage Pro 2+
Operating System: Raspbian GNU/Linux 9 (stretch)
Location: Wagenborgen (NL)
Contact:

Re: Instructions: Installing CumulusMX on Raspberry Pi

Post by HansR » Mon 09 Sep 2019 8:56 am

Hi,

Please be aware there is a problem when using the latest version of Mono (6 and up). Reading this thread and this one will supply info. Mark Crossley is aware of the problem and investigating. Meanwhile you better downgrade to a Mono version 5.x or less until further notice.

Locale seems to be relevant, apparently yours is en_GB so version 5.x seems safe for you.

Please, do not start messing with the ini-file or whatever, the problem does not seem to be there. Trial and error may make things worse for you (as it did for me).

Best,
Hans Rottier

Davis Vantage Pro 2+
Raspberry Pi 3 Model B Plus Rev 1.3
Raspbian GNU/Linux 9 (stretch) / Linux 4.19.58-v7+
Mono JIT compiler version 4.6.2 (Debian 4.6.2.7+dfsg-1)
Cumulus MX 3.0.2 b3052
https://meteo-wagenborgen.nl

sampyweather
Posts: 2
Joined: Sun 08 Sep 2019 11:53 am
Weather Station: N96FY
Operating System: Raspberry Pi Zero W & Win 10

Re: Instructions: Installing CumulusMX on Raspberry Pi

Post by sampyweather » Tue 10 Sep 2019 9:48 pm

HansR wrote:
Mon 09 Sep 2019 8:56 am
Hi,

Please be aware there is a problem when using the latest version of Mono (6 and up). Reading this thread and this one will supply info. Mark Crossley is aware of the problem and investigating. Meanwhile you better downgrade to a Mono version 5.x or less until further notice.

Locale seems to be relevant, apparently yours is en_GB so version 5.x seems safe for you.

Please, do not start messing with the ini-file or whatever, the problem does not seem to be there. Trial and error may make things worse for you (as it did for me).

Best,
Hi,

I have reformatted my SD card. Reinstalled Raspbian and installed mono 5.20. Reinstalled Cumulus MX on the SDcard following the instructions. IT NOW WORKS!!! YAY!!! :clap: :clap: :clap: I've added the reboot code and installed the zero with fine offset in place. Let's just see how it goes.

Thank you everybody.

Steve.

Post Reply