Welcome to the Cumulus Support forum.

Latest Cumulus MX release 3.10.2 (build 3117) - 02 March 2021 (please see announcement regarding releases since 3.5.0)
Legacy Cumulus 1 release v1.9.4 (build 1099) - 28 November 2014 (a patch is available for 1.9.4 build 1099 that extends the date range of the NOAA report and Snow Index drop-down menus to 2030)

Use this Wiki link to Download the Software (Cumulus MX / Cumulus 1 and other related items).

NOAA-reports not updating anymore, 16 digits before comma?

Discussion specific to Davis weather stations
staccermaccer
Posts: 13
Joined: Thu 29 Sep 2011 8:37 am
Weather Station: Davis Vantage Pro II, UV, Solar
Operating System: Win10
Location: Antwerp
Contact:

NOAA-reports not updating anymore, 16 digits before comma?

Post by staccermaccer »

Hi, all

Have been running Cumulus since many years now both on Linux and Windows, and always without hiccups but now with the last versions my NOAA-reports won't work anymore.
I am getting numbers way out too large with many digits before or after comma. Has anyone experienced this before?

I am running the latest version and i will include a few screenshots....?
duust2.png
duust1.png
duust.png
Can someone help me out here?

Marc AKA Staccermaccer,
Antwerp, Belgium
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image

User avatar
mcrossley
Posts: 7963
Joined: Thu 07 Jan 2010 9:44 pm
Weather Station: Davis VP2/WLL
Operating System: Buster Lite rPi
Location: Wilmslow, Cheshire, UK
Contact:

Re: NOAA-reports not updating anymore, 16 digits before comma?

Post by mcrossley »

Please zip up and attach your MXdiags folder.

staccermaccer
Posts: 13
Joined: Thu 29 Sep 2011 8:37 am
Weather Station: Davis Vantage Pro II, UV, Solar
Operating System: Win10
Location: Antwerp
Contact:

Re: NOAA-reports not updating anymore, 16 digits before comma?

Post by staccermaccer »

Hi, Mark!

I wanted to include that but it was 22 Mb in size so that is a little too big, which files do you need from in there?

Marc,
Image

User avatar
mcrossley
Posts: 7963
Joined: Thu 07 Jan 2010 9:44 pm
Weather Station: Davis VP2/WLL
Operating System: Buster Lite rPi
Location: Wilmslow, Cheshire, UK
Contact:

Re: NOAA-reports not updating anymore, 16 digits before comma?

Post by mcrossley »

The latest log file that covers generating a NOAA report will do.

User avatar
mcrossley
Posts: 7963
Joined: Thu 07 Jan 2010 9:44 pm
Weather Station: Davis VP2/WLL
Operating System: Buster Lite rPi
Location: Wilmslow, Cheshire, UK
Contact:

Re: NOAA-reports not updating anymore, 16 digits before comma?

Post by mcrossley »

So its the values for the various Heat base, Cool base, and rain thresholds that have gone whacky in the your config file. I suspect that it may be overflowing some calculations with such big numbers.

Can you check the Cumulus.ini files in your backup folder, and find one with the real values and copy it back (with Cumulus stopped) and see what happens?

staccermaccer
Posts: 13
Joined: Thu 29 Sep 2011 8:37 am
Weather Station: Davis Vantage Pro II, UV, Solar
Operating System: Win10
Location: Antwerp
Contact:

Re: NOAA-reports not updating anymore, 16 digits before comma?

Post by staccermaccer »

Hi, Mark!

Could you take a look at my cumulus.ini-file, please, i have removed the numbers in excess, but still the same...I will include a log-file (i think)...

Marc AKA Staccermaccer,
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image

User avatar
mcrossley
Posts: 7963
Joined: Thu 07 Jan 2010 9:44 pm
Weather Station: Davis VP2/WLL
Operating System: Buster Lite rPi
Location: Wilmslow, Cheshire, UK
Contact:

Re: NOAA-reports not updating anymore, 16 digits before comma?

Post by mcrossley »

I removed your Cumulus,ini file, it contained your FTP password, it looks like one other person downloaded the file so you may want to change that password.

Right, working through your log file...

1. You have the Davis logger set to 5 minutes, but Cumulus is set to 1 minute (do you really need 1 minute?) so the start-up is going to be slow every time as the logger sends its entire contents to Cumulus.

2. Your Console clock is 187 seconds adrift but automatic setting is disabled - you should set the clock manually.

3. Your logger did not contain any data at all in the entire contents. Was that expected?

4. You have a problem with line 11 of your Dayfile.txt...
Error at line 11 of dayfile.txt: De waarde is te groot of te klein voor een Int32.


Next your Cumulus.ini file. If you look at the [NOAA} section (line 1131 onwards), you still have bad values for various entries...
HeatingThreshold=182999992370605
CoolingThreshold=182999992370605
RainComp1=200000002980232

The default values for those would be...
HeatingThreshold=18.3
CoolingThreshold=18.3
RainComp1=0.2

It looks like there was a locale issue somehow, that interpreted 18.2999992370605 as 182999992370605 - i.e. taking the "." as a thousands separator rather than a decimal.


You need to edit the Cumulus.ini file and teh dayfile with Cumulus stopped to fix these problems, then start it up again.

User avatar
PaulMy
Posts: 2522
Joined: Sun 28 Sep 2008 11:54 pm
Weather Station: Davis VP2+ Cumulus1 / CummulusMX
Operating System: Windows8 / Windows10
Location: Komoka, ON Canada
Contact:

Re: NOAA-reports not updating anymore, 16 digits before comma?

Post by PaulMy »

It was I and MarkC replied before I was ready to submit my findings on the NOAA the same way.
I just went to the Cumulus.ini NOAA settings and nothing further. I have deleted the download file.

Enjoy,
Paul

staccermaccer
Posts: 13
Joined: Thu 29 Sep 2011 8:37 am
Weather Station: Davis Vantage Pro II, UV, Solar
Operating System: Win10
Location: Antwerp
Contact:

Re: NOAA-reports not updating anymore, 16 digits before comma?

Post by staccermaccer »

Hi, all

Thank you, i overlooked the ftp-pass :bash: But many thanks for the info, i have reset that interval some times now but it always kicks back to 5 minutes. And the logger is always emptied as i start-up Cumulus. But i will try these pointers and let you know!

Marc,
Image

User avatar
mcrossley
Posts: 7963
Joined: Thu 07 Jan 2010 9:44 pm
Weather Station: Davis VP2/WLL
Operating System: Buster Lite rPi
Location: Wilmslow, Cheshire, UK
Contact:

Re: NOAA-reports not updating anymore, 16 digits before comma?

Post by mcrossley »

How have you set the logger logging interval? With the WeatherLink software?

It looks like your logger may have a fault. But first I'd try resetting it with a full console power down (power and batteries out) remove the logger from the console and re-insert it.

staccermaccer
Posts: 13
Joined: Thu 29 Sep 2011 8:37 am
Weather Station: Davis Vantage Pro II, UV, Solar
Operating System: Win10
Location: Antwerp
Contact:

Re: NOAA-reports not updating anymore, 16 digits before comma?

Post by staccermaccer »

Hi All!

My reports are getting better now but still a little glitch, when i recreate the reports. You can see what's wrong in the attach. i corrected the Cumulus.ini and dayfile, but this happens now. I have ticked the option in the settings to synchronize the time between the station and the computer-time, looks like i have the check some batteries in my Davis-station, it's 11 years old now and still working fine, just had to replace the supercap and the windvane. I have another question, is there a possibility to include a Lufdaten-finedust sensor as an extra sensor, because they are also giving temp and humidity readings?

Marc from WXEkeren,
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image

User avatar
mcrossley
Posts: 7963
Joined: Thu 07 Jan 2010 9:44 pm
Weather Station: Davis VP2/WLL
Operating System: Buster Lite rPi
Location: Wilmslow, Cheshire, UK
Contact:

Re: NOAA-reports not updating anymore, 16 digits before comma?

Post by mcrossley »

Your heating and cooling degree days are still massive numbers instead of the default 18.3 though.

staccermaccer
Posts: 13
Joined: Thu 29 Sep 2011 8:37 am
Weather Station: Davis Vantage Pro II, UV, Solar
Operating System: Win10
Location: Antwerp
Contact:

Re: NOAA-reports not updating anymore, 16 digits before comma?

Post by staccermaccer »

Hi Mark!

Looks like it's logging the temps right now!

Check screenshot...

Marc,
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image

User avatar
mcrossley
Posts: 7963
Joined: Thu 07 Jan 2010 9:44 pm
Weather Station: Davis VP2/WLL
Operating System: Buster Lite rPi
Location: Wilmslow, Cheshire, UK
Contact:

Re: NOAA-reports not updating anymore, 16 digits before comma?

Post by mcrossley »

You still have a problem with your heating degree days. Can you screen shot your NOAA settings that configure that please?

staccermaccer
Posts: 13
Joined: Thu 29 Sep 2011 8:37 am
Weather Station: Davis Vantage Pro II, UV, Solar
Operating System: Win10
Location: Antwerp
Contact:

Re: NOAA-reports not updating anymore, 16 digits before comma?

Post by staccermaccer »

Hi!

Screenshot included, looks OK to me...

Marc,
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image

Post Reply