Welcome to the Cumulus Support forum.

Latest Cumulus MX release 3.9.1 (build 3096) - 31 October 2020 (please see announcement regarding releases since 3.5.0)
Legacy Cumulus 1 release v1.9.4 (build 1099) - 28 November 2014 (a patch is available for 1.9.4 build 1099 that extends the date range of the NOAA report and Snow Index drop-down menus to 2030)

Use this Wiki link to Download the Software (Cumulus MX / Cumulus 1 and other related items).

Davis AirLink Professional Air Quality Sensor (7210UK)

Discussion specific to Davis weather stations
Mapantz
Posts: 826
Joined: Sat 17 Dec 2011 11:55 am
Weather Station: Davis Vantage Pro2
Operating System: Windows 10 x64
Location: Dorset - UK
Contact:

Re: Davis AirLink Professional Air Quality Sensor (7210UK)

Post by Mapantz »

beteljuice wrote:
Mon 28 Sep 2020 8:11 pm
There's 10 of those if statements which match the index of 1 - 10
Presumably to match UK standards ? - so why not pass index values as well as colour :groan:
Don't mind me beteljuice, I've only just realised that Mark has added in the AQI indexes :groan:

My senior eyes have made a fool of me! :oops:
Image

User avatar
ConligWX
Posts: 905
Joined: Mon 19 May 2014 10:45 pm
Weather Station: Davis vPro2 Plus +DFARS
Operating System: Ubuntu 20.04.01 LTS
Location: Bangor, NI
Contact:

Re: Davis AirLink Professional Air Quality Sensor (7210UK)

Post by ConligWX »

beteljuice wrote:
Mon 28 Sep 2020 8:11 pm
There's 10 of those if statements which match the index of 1 - 10
Presumably to match UK standards ? - so why not pass index values as well as colour :groan:
because each country/region has the standard as color codes they all differ slightly.
Regards Simon

https://www.conligwx.org - @conligwx
Davis Vantage Pro2 Plus with Daytime FARS • WeatherLink Live • Davis AirLink • CumulusMX •

User avatar
beteljuice
Posts: 3028
Joined: Tue 09 Dec 2008 1:37 pm
Weather Station: None !
Operating System: W10 - Threadripper 16core, etc
Location: Dudley, West Midlands, UK

Re: Davis AirLink Professional Air Quality Sensor (7210UK)

Post by beteljuice »

because each country/region has the standard as color codes they all differ slightly.
Does not compute Will Robinson !

You are already making threshold / colour decisions on somebodies standard.

The different countries not only have different thresholds / colours, they also may have a different quantity of Indexs.
Image
......................Imagine, what you will KNOW tomorrow !

User avatar
ConligWX
Posts: 905
Joined: Mon 19 May 2014 10:45 pm
Weather Station: Davis vPro2 Plus +DFARS
Operating System: Ubuntu 20.04.01 LTS
Location: Bangor, NI
Contact:

Re: Davis AirLink Professional Air Quality Sensor (7210UK)

Post by ConligWX »

beteljuice wrote:
Mon 28 Sep 2020 8:41 pm
because each country/region has the standard as color codes they all differ slightly.
Does not compute Will Robinson !

You are already making threshold / colour decisions on somebodies standard.

The different countries not only have different thresholds / colours, they also may have a different quantity of Indexs.

yep. though we only care about the UK :lol:
Regards Simon

https://www.conligwx.org - @conligwx
Davis Vantage Pro2 Plus with Daytime FARS • WeatherLink Live • Davis AirLink • CumulusMX •

User avatar
beteljuice
Posts: 3028
Joined: Tue 09 Dec 2008 1:37 pm
Weather Station: None !
Operating System: W10 - Threadripper 16core, etc
Location: Dudley, West Midlands, UK

Re: Davis AirLink Professional Air Quality Sensor (7210UK)

Post by beteljuice »

Map wrote:Don't mind me beteljuice, I've only just realised that Mark has added in the AQI indexes
Don't mind us, we haven't a clue what Mark may / may not be providing ...

Edit: BTW ... I'm still vaguely suspicious of your 24 hr avg - especially pm2.5 :?
Image
......................Imagine, what you will KNOW tomorrow !

Mapantz
Posts: 826
Joined: Sat 17 Dec 2011 11:55 am
Weather Station: Davis Vantage Pro2
Operating System: Windows 10 x64
Location: Dorset - UK
Contact:

Re: Davis AirLink Professional Air Quality Sensor (7210UK)

Post by Mapantz »

Did a little updating now that Cumulus MX calculates the AQI.
Screenshot 2020-10-04 200912.png
Everything is dynamic now, no page refreshes needed!

I also made some icons for it. :D

(ignore the values. I just made it show all the icons for a screenshot)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image

User avatar
HansR
Posts: 1439
Joined: Sat 20 Oct 2012 6:53 am
Weather Station: Davis Vantage Pro 2+
Operating System: Raspbian GNU/Linux 10 (Buster)
Location: Wagenborgen (NL)
Contact:

Re: Davis AirLink Professional Air Quality Sensor (7210UK)

Post by HansR »

Great. :D

Now I am getting curious about how CMX is handling this. What is given real-time (and where), what is stored (if) and where is it stored (if). :?:
Is this ready to be published or is this still preliminary testing stuff while under development?
https://meteo-wagenborgen.nl / Cumulus 3.8.4 (build: 3094)
Davis Vantage Pro 2+ / Raspberry Pi 3 Model B Plus Rev 1.3
Raspbian Buster / 5.4.51-v7+ armv7l
Mono JIT compiler version 6.12.0.90 (tarball Fri Sep 4 14:21:54 UTC 2020)

User avatar
ConligWX
Posts: 905
Joined: Mon 19 May 2014 10:45 pm
Weather Station: Davis vPro2 Plus +DFARS
Operating System: Ubuntu 20.04.01 LTS
Location: Bangor, NI
Contact:

Re: Davis AirLink Professional Air Quality Sensor (7210UK)

Post by ConligWX »

HansR wrote:
Sun 04 Oct 2020 9:03 pm
Great. :D

Now I am getting curious about how CMX is handling this. What is given real-time (and where), what is stored (if) and where is it stored (if). :?:
Is this ready to be published or is this still preliminary testing stuff while under development?
Some more testing as yet, though we are close I hope.
Regards Simon

https://www.conligwx.org - @conligwx
Davis Vantage Pro2 Plus with Daytime FARS • WeatherLink Live • Davis AirLink • CumulusMX •

User avatar
mcrossley
Posts: 7024
Joined: Thu 07 Jan 2010 9:44 pm
Weather Station: Davis VP2
Operating System: Buster Lite rPi
Location: Wilmslow, Cheshire, UK
Contact:

Re: Davis AirLink Professional Air Quality Sensor (7210UK)

Post by mcrossley »

HansR wrote:
Sun 04 Oct 2020 9:03 pm
Great. :D

Now I am getting curious about how CMX is handling this. What is given real-time (and where), what is stored (if) and where is it stored (if). :?:
Is this ready to be published or is this still preliminary testing stuff while under development?
DM'd - Its not quite ready for wider beta testing yet.

User avatar
beteljuice
Posts: 3028
Joined: Tue 09 Dec 2008 1:37 pm
Weather Station: None !
Operating System: W10 - Threadripper 16core, etc
Location: Dudley, West Midlands, UK

Re: Davis AirLink Professional Air Quality Sensor (7210UK)

Post by beteljuice »

@Mapantz and @johnd ?

By pure chance just hit my Davis test page which uses Maps data and at 5th Oct 14:52 ALL the 'current' values were 0 (zero).
All other values were present and the json did not report an error.

Next, and subsequent passes all OK ...

Edit: Link modified
Last edited by beteljuice on Wed 14 Oct 2020 8:44 pm, edited 1 time in total.
Image
......................Imagine, what you will KNOW tomorrow !

User avatar
mcrossley
Posts: 7024
Joined: Thu 07 Jan 2010 9:44 pm
Weather Station: Davis VP2
Operating System: Buster Lite rPi
Location: Wilmslow, Cheshire, UK
Contact:

Re: Davis AirLink Professional Air Quality Sensor (7210UK)

Post by mcrossley »

I just noticed the text in the Davis android app say's "Air Quality: Low" when the AQI is 1.1.

The Air Quality should be "Good", or the boiler plate text needs to change to "Air Quality Index: Low"

User avatar
beteljuice
Posts: 3028
Joined: Tue 09 Dec 2008 1:37 pm
Weather Station: None !
Operating System: W10 - Threadripper 16core, etc
Location: Dudley, West Midlands, UK

Re: Davis AirLink Professional Air Quality Sensor (7210UK)

Post by beteljuice »

I can't see a classification 'Low' in any of the country sets ?
Image
......................Imagine, what you will KNOW tomorrow !

User avatar
mcrossley
Posts: 7024
Joined: Thu 07 Jan 2010 9:44 pm
Weather Station: Davis VP2
Operating System: Buster Lite rPi
Location: Wilmslow, Cheshire, UK
Contact:

Re: Davis AirLink Professional Air Quality Sensor (7210UK)

Post by mcrossley »

No, because I think the wording in the Davis app is trying to the say the AQI is a "low" number. What it should be saying is that the air quality is "Good" - or whatever the used AQI scale says for its lowest value.

User avatar
ConligWX
Posts: 905
Joined: Mon 19 May 2014 10:45 pm
Weather Station: Davis vPro2 Plus +DFARS
Operating System: Ubuntu 20.04.01 LTS
Location: Bangor, NI
Contact:

Re: Davis AirLink Professional Air Quality Sensor (7210UK)

Post by ConligWX »

mcrossley wrote:
Mon 12 Oct 2020 1:22 pm
No, because I think the wording in the Davis app is trying to the say the AQI is a "low" number. What it should be saying is that the air quality is "Good" - or whatever the used AQI scale says for its lowest value.
yep confirmed. Worth emailing the developers of the phone app then. apps@davisnet.com
Regards Simon

https://www.conligwx.org - @conligwx
Davis Vantage Pro2 Plus with Daytime FARS • WeatherLink Live • Davis AirLink • CumulusMX •

prodata
Posts: 259
Joined: Sat 05 Feb 2011 7:13 pm
Weather Station: VP2
Operating System: Windows - all flavours
Location: Littleport, East Cambs, UK

Re: Davis AirLink Professional Air Quality Sensor (7210UK)

Post by prodata »

mcrossley wrote:
Mon 12 Oct 2020 1:22 pm
No, because I think the wording in the Davis app is trying to the say the AQI is a "low" number. What it should be saying is that the air quality is "Good" - or whatever the used AQI scale says for its lowest value.
Davis are aware of this issue, but 'low' seems to have been used because it was somehow part of a standard description elsewhere. They are looking at whether there might be an alternative/better option that still fits in with some convention that they're trying to comply with apparently.
John Dann
Prodata Weather Systems
Littleport, East Cambs, UK
http://www.weatherstations.co.uk

Post Reply