Welcome to the Cumulus Support forum.

Latest Cumulus MX release 3.8.4 (build 3094) - 14 September 2020 (please see announcement regarding releases since 3.5.0)
Legacy Cumulus 1 release v1.9.4 (build 1099) - 28 November 2014 (a patch is available for 1.9.4 build 1099 that extends the date range of the NOAA report and Snow Index drop-down menus to 2030)

Use this Wiki link to Download the Software (Cumulus MX / Cumulus 1 and other related items).

Temperature Sensor

Discussion specific to Davis weather stations
TwoTonTed
Posts: 16
Joined: Wed 26 Aug 2015 5:39 pm
Weather Station: Davis Vantage Vue
Operating System: Windows 7
Location: St Brides, Vale of Glamorgan

Re: Temperature Sensor

Post by TwoTonTed »

thanks Ray, think I probably need to resign myself to renewing equipment every 4 or 5 years. I'm only a hobbyist and dont want to change hardware supplier as the console and integration with cumulus works well. If it costs me a few hundred ££ for the pleasure then so be it. I expect there is better equipment on the market, or is there for my environment? It would help if it was cost effective and easy to swap out individual components rather than renew the whole mother board (harness) each time.

User avatar
PaulMy
Posts: 2219
Joined: Sun 28 Sep 2008 11:54 pm
Weather Station: Davis Vantage Pro 2+ w/Envoy USB
Operating System: Windows-8
Location: Komoka, ON Canada
Contact:

Re: Temperature Sensor

Post by PaulMy »

It would help if it was cost effective and easy to swap out individual components rather than renew the whole mother board (harness) each time
I've not done it but have read that changing the temp/hum sensor in the Davis VP2 is relatively easy and inexpensive compared to the Davis Vue. If you were to update to a VP2 you would not need to replace the Vue console, just the ISS so considerable cost saving.

Enjoy,
Paul

RayProudfoot
Posts: 2857
Joined: Wed 06 May 2009 6:29 pm
Weather Station: Davis VP2 with Daytime FARS
Operating System: Windows XP SP3
Location: Cheadle Hulme, Cheshire, England
Contact:

Re: Temperature Sensor

Post by RayProudfoot »

Good advice from Paul. Check with your supplier. They may have reconditioned ones or perhaps do you a deal on a VP2 ISS.
Cheers,
Ray, Cheshire.

Image

TwoTonTed
Posts: 16
Joined: Wed 26 Aug 2015 5:39 pm
Weather Station: Davis Vantage Vue
Operating System: Windows 7
Location: St Brides, Vale of Glamorgan

Re: Temperature Sensor

Post by TwoTonTed »

thanks, is that the same as the Vantage Pro2™ ?

RayProudfoot
Posts: 2857
Joined: Wed 06 May 2009 6:29 pm
Weather Station: Davis VP2 with Daytime FARS
Operating System: Windows XP SP3
Location: Cheadle Hulme, Cheshire, England
Contact:

Re: Temperature Sensor

Post by RayProudfoot »

It is Ted. I bought mine from ProData in Cambs and they provide excellent service. John Dann often frequents these pages. This is the link to the VP2 and please note the info on the right about the temp / humidity sensor. https://www.weatherstations.co.uk/vp_main.htm
Cheers,
Ray, Cheshire.

Image

Post Reply