Welcome to the Cumulus Support forum.

Latest Cumulus MX release v3.4.0 (build 3064) - 19 February 2020.
    Legacy Cumulus 1 release v1.9.4 (build 1099) - 28 November 2014

    See the Wiki for downloading either version.

    UV Sensor

    Discussion specific to Oregon Scientific weather stations
    Post Reply
    User avatar
    ThurrockWeather
    Posts: 22
    Joined: Tue 31 Dec 2013 12:45 am
    Weather Station: OS WMR88
    Operating System: Windows 7
    Location: United Kingdom
    Contact:

    UV Sensor

    Post by ThurrockWeather » Wed 12 Mar 2014 9:15 pm

    Hello

    I've looked through the topics on the Oregon section so forgive me if I'm asking a question already asked.

    I bought a UV Sensor for my WMR88 and paired it successfully.

    However, the display has read "0" all day despite it being in a sunny location and today being sunny.

    I cannot see on my Cumulus display any section for UV and although the display showed "0" on the weather station, the tweet I send automatically only sent a zero reading after I included the UV Index webtag.

    Do I need to update anything to get a reading? Have I missed something that should be added to any files to get the data to flow?

    On Cumulus I use the WMR100 setting and it seems to work fine. I upload to weatherbug, twitter and PWS which have UV tick boxes but appear to by missing a facility to switch on UV

    Many thanks and regards

    Phil

    User avatar
    steve
    Cumulus Author
    Posts: 26717
    Joined: Mon 02 Jun 2008 6:49 pm
    Weather Station: None
    Operating System: None
    Location: Vienne, France
    Contact:

    Re: UV Sensor

    Post by steve » Wed 12 Mar 2014 10:59 pm

    To get Cumulus to display UV, select 'Display solar/extra data' on the display settings screen. But as long as your console is showing zero, that's all that Cumulus can display. You need to get that fixed, there's nothing you can do in Cumulus that will make your weather station show a reading.
    Steve

    User avatar
    grwkak
    Posts: 100
    Joined: Fri 28 Jun 2013 12:32 am
    Weather Station: Davis Vantage Vue
    Operating System: Windows 10
    Location: Hambden, Ohio US
    Contact:

    Re: UV Sensor

    Post by grwkak » Thu 13 Mar 2014 12:04 am

    It can be sunny and read zero - how is it mounted? I have such as sensor and its mounted horizontally (sensor pointing to sky) in a relatively shade free location. In the winter/early spring since the sun is lower on the horizon, zero readings are common. As spring transitions into summer and the sun is higher in the southern sky then higher readings occur.

    User avatar
    ThurrockWeather
    Posts: 22
    Joined: Tue 31 Dec 2013 12:45 am
    Weather Station: OS WMR88
    Operating System: Windows 7
    Location: United Kingdom
    Contact:

    Re: UV Sensor

    Post by ThurrockWeather » Thu 13 Mar 2014 5:49 am

    Thank you for your replies. I've found where to switch on the UV data for Cumulus. I guess the proof of the pudding for the index reading will be in a couple of months time.

    Regards Phil

    anglaberga
    Posts: 1
    Joined: Fri 14 Mar 2014 10:21 am
    Weather Station: Oregon WMR88
    Operating System: Windows XP
    Location: Sweden

    Re: UV Sensor

    Post by anglaberga » Fri 14 Mar 2014 10:23 am

    Where did you find how to turn on UV sensor ?

    westonweather
    Posts: 166
    Joined: Sun 29 Dec 2013 8:37 am
    Weather Station: WMR88
    Operating System: Windows 7
    Location: Weston-super-Mare
    Contact:

    Re: UV Sensor

    Post by westonweather » Sat 15 Mar 2014 12:36 pm

    ThurrockWeather wrote:Thank you for your replies. I've found where to switch on the UV data for Cumulus. I guess the proof of the pudding for the index reading will be in a couple of months time.

    Regards Phil
    Currently reading UV 2 in the Sunny SouthWest. I have added UV to my pages on the website. http://www.westonweather.co.uk

    0 can occur even on a Sunny day. If there are pollutants / moisture in the air they will affect the amount of UV getting to the sensor.

    You can see how much it varies HERE

    User avatar
    ThurrockWeather
    Posts: 22
    Joined: Tue 31 Dec 2013 12:45 am
    Weather Station: OS WMR88
    Operating System: Windows 7
    Location: United Kingdom
    Contact:

    Re: UV Sensor

    Post by ThurrockWeather » Sat 15 Mar 2014 12:51 pm

    Seems to be working a treat now. Been recording between 0 and 1 for most of the morning

    Post Reply