Welcome to the Cumulus Support forum.

Latest Cumulus MX release 3.10.5 (build 3122) - 06 April 2021 (please see announcement regarding releases since 3.5.0)
Legacy Cumulus 1 release v1.9.4 (build 1099) - 28 November 2014 (a patch is available for 1.9.4 build 1099 that extends the date range of drop-down menus to 2030)

Download the Software (Cumulus MX / Cumulus 1 and other related items) from the Wiki

Unable to Connect to Davis Vue as a Windows Service

From build 3044 the development baton passed to Mark Crossley. Mark has been responsible for all the Builds since. He has made the code available on GitHub. It is Mark's hope that others will join in this development, but at the very least he welcomes your ideas for future developments (see Cumulus MX Development suggestions).

Moderator: mcrossley

Post Reply
klinebau
Posts: 5
Joined: Fri 24 Feb 2012 5:40 am
Weather Station: LaCrosse WS-2315
Operating System: Windows Vista SP2
Location: Troy, MI
Contact:

Unable to Connect to Davis Vue as a Windows Service

Post by klinebau »

I have a Davis Vue with USB logger and want to run Cumulus MX as a service on Windows 10. When I attempt to run as a service, CMX is unable to find the weather station (see log snippet below). When I run cumulusmx.exe from the command line, it is able to connect with no problem. Is there anything I can do to get the service working properly? I am running Cumulus MX v.3.10.5 build 3122.

2021-04-06 22:56:46.107 Station type = Davis
2021-04-06 22:56:46.107 LOOP2 enabled
2021-04-06 22:56:46.107 Serial device = COM3
2021-04-06 22:56:46.107 Serial speed = 19200
2021-04-06 22:56:46.107 InitSerial: Connecting to the station
2021-04-06 22:56:46.107 InitSerial: Error opening port - The port 'COM3' does not exist.
2021-04-06 22:56:46.107 InitSerial: Failed to connect to the station, waiting 30 seconds before trying again
2021-04-06 22:56:46.523 This Cumulus MX instance is running the latest version
2021-04-06 22:57:16.128 InitSerial: Connecting to the station
2021-04-06 22:57:16.128 InitSerial: Error opening port - The port 'COM3' does not exist.
2021-04-06 22:57:16.128 InitSerial: Failed to connect to the station, waiting 30 seconds before trying again

User avatar
ConligWX
Posts: 1223
Joined: Mon 19 May 2014 10:45 pm
Weather Station: Davis vPro2 Plus w/DFARS
Operating System: Ubuntu 20.04.2 LTS - NUC
Location: Bangor, NI
Contact:

Re: Unable to Connect to Davis Vue as a Windows Service

Post by ConligWX »

Hi there.

CumulusMX is set for COM3. and COM3 does not exist on your PC. unless you can prove via screenshots

I suggest you find what port your USB Logger is reporting on (in device manager), and then change the COM port number to whatever it is, then restart CumulusMX.

cumulus.ini

Code: Select all

ComportName=COMx
Regards Simon

https://www.conligwx.org - @conligwx
Davis Vantage Pro2 Plus with Daytime FARS • WeatherLink Live • Davis AirLink • PurpleAir PA-II-SD • CumulusMX •

klinebau
Posts: 5
Joined: Fri 24 Feb 2012 5:40 am
Weather Station: LaCrosse WS-2315
Operating System: Windows Vista SP2
Location: Troy, MI
Contact:

Re: Unable to Connect to Davis Vue as a Windows Service

Post by klinebau »

As I mentioned in my first post, CMX is able to communicate on COM3 with the weather station if it is not running as a service (see successful log below). Obviously this means COM3 is configured and working correctly. The problem only occurs when I install CMX as a service and start the service. I thought that it might be a permissions problem, but I have tried running the service with different admin permissions with no success.

2021-04-06 22:55:50.258 Station type = Davis
2021-04-06 22:55:50.258 LOOP2 enabled
2021-04-06 22:55:50.258 Serial device = COM3
2021-04-06 22:55:50.258 Serial speed = 19200
2021-04-06 22:55:50.258 InitSerial: Connecting to the station
2021-04-06 22:55:50.760 This Cumulus MX instance is running the latest version
2021-04-06 22:55:50.776 InitSerial: Flushing input stream
2021-04-06 22:55:50.776 InitSerial: Sending TEST (1) command
2021-04-06 22:55:51.298 InitSerial: TEST (1) received - '0A-0D-54-45-53-54-0A-0D'
2021-04-06 22:55:51.298 InitSerial: TEST (1) successful
2021-04-06 22:55:51.298 InitSerial: Connection confirmed
2021-04-06 22:55:51.298 Connected OK

freddie
Posts: 1232
Joined: Wed 08 Jun 2011 11:19 am
Weather Station: Davis Vantage Pro 2
Operating System: GNU/Linux Ubuntu 20.04 LXC
Location: Alcaston, Shropshire, UK
Contact:

Re: Unable to Connect to Davis Vue as a Windows Service

Post by freddie »

Looks like an issue in your Windows setup. If the port exists then it should be available to the program running as a service. It obviously isn't available to that program. Perhaps Google may be able to assist you?
Freddie
Image

klinebau
Posts: 5
Joined: Fri 24 Feb 2012 5:40 am
Weather Station: LaCrosse WS-2315
Operating System: Windows Vista SP2
Location: Troy, MI
Contact:

Re: Unable to Connect to Davis Vue as a Windows Service

Post by klinebau »

I played around with this some more and I uninstalled and then reinstalled the drivers for the data logger. Apparently something was messed up with the drivers and the reinstallation solved the problem. I am now successfully running Cumulus MX as a service on Windows 10.

User avatar
mcrossley
Posts: 8192
Joined: Thu 07 Jan 2010 9:44 pm
Weather Station: Davis VP2/WLL
Operating System: Buster Lite rPi
Location: Wilmslow, Cheshire, UK
Contact:

Re: Unable to Connect to Davis Vue as a Windows Service

Post by mcrossley »

:thumbsup:

Post Reply