Welcome to the Cumulus Support forum.

Latest Cumulus MX release 3.13.8 (build 3154) - 09 November 2021

Legacy Cumulus 1 release v1.9.4 (build 1099) - 28 November 2014 (a patch is available for 1.9.4 build 1099 that extends the date range of drop-down menus to 2030)

Download the Software (Cumulus MX / Cumulus 1 and other related items) from the Wiki

If you are interested in supporting Cumulus then maybe you would like to contribute to the maintenance of the Wiki? This need not take hours of your time - just a half hour here and there can make a big difference, particularly if many people are doing this. Any contributions are very welcome, whether they involve new content or editing of existing content. It will be very helpful to current and future users of Cumulus software if the Wiki is kept well-maintained and current. If you are interested then please contact forum user saratogaWX and ask for a Wiki account.

Instructions: The Quick Easy Cumulus MX Synology NAS Installation

From build 3044 the development baton passed to Mark Crossley. Mark has been responsible for all the Builds since. He has made the code available on GitHub. It is Mark's hope that others will join in this development, but at the very least he welcomes your ideas for future developments (see Cumulus MX Development suggestions).

Moderator: mcrossley

User avatar
galfert
Posts: 195
Joined: Tue 03 May 2016 2:57 pm
Weather Station: Ecowitt GW1000
Operating System: Mint, Raspberry Pi OS, Synology
Location: Orlando, FL

Re: Instructions: The Quick Easy Cumulus MX Synology NAS Installation

Post by galfert »

Double check your startup task for Cumulus MX. The logs show that you have used -service -service at the end of the command line, yes twice. It should only be one -service.

This is in reference to step #6.
Ecowitt GW1000 | Meteobridge RPI | CumulusMX on Synology NAS
WU: KFLWINTE111  |  PWSweather: KFLWINTE111
CWOP: FW3708  |  AWEKAS: 14814
Windy: pws-f075acbe
Tele-Pole flag pole

AntHraX
Posts: 11
Joined: Sun 19 Jul 2020 4:39 am
Weather Station: GW1000
Operating System: W10

Re: Instructions: The Quick Easy Cumulus MX Synology NAS Installation

Post by AntHraX »

startup task user defined script run command is:
/volume1/@appstore/mono/bin/mono-service -l:/tmp/cmx.pid -d:/volume1/opt/CumulusMX CumulusMX.exe -service

Cheers.

User avatar
galfert
Posts: 195
Joined: Tue 03 May 2016 2:57 pm
Weather Station: Ecowitt GW1000
Operating System: Mint, Raspberry Pi OS, Synology
Location: Orlando, FL

Re: Instructions: The Quick Easy Cumulus MX Synology NAS Installation

Post by galfert »

Do you have a WH45 CO2 sensor?
Ecowitt GW1000 | Meteobridge RPI | CumulusMX on Synology NAS
WU: KFLWINTE111  |  PWSweather: KFLWINTE111
CWOP: FW3708  |  AWEKAS: 14814
Windy: pws-f075acbe
Tele-Pole flag pole

AntHraX
Posts: 11
Joined: Sun 19 Jul 2020 4:39 am
Weather Station: GW1000
Operating System: W10

Re: Instructions: The Quick Easy Cumulus MX Synology NAS Installation

Post by AntHraX »

No, But I Have a WH41

freddie
Posts: 1552
Joined: Wed 08 Jun 2011 11:19 am
Weather Station: Davis Vantage Pro 2 + Ecowitt
Operating System: GNU/Linux Ubuntu 20.04 LXC
Location: Alcaston, Shropshire, UK
Contact:

Re: Instructions: The Quick Easy Cumulus MX Synology NAS Installation

Post by freddie »

galfert wrote:
Mon 04 Jan 2021 10:24 pm
Double check your startup task for Cumulus MX. The logs show that you have used -service -service at the end of the command line, yes twice. It should only be one -service.

This is in reference to step #6.
I have the same double "-service" in my logs and run without this problem. Red herring?
Freddie
Image

freddie
Posts: 1552
Joined: Wed 08 Jun 2011 11:19 am
Weather Station: Davis Vantage Pro 2 + Ecowitt
Operating System: GNU/Linux Ubuntu 20.04 LXC
Location: Alcaston, Shropshire, UK
Contact:

Re: Instructions: The Quick Easy Cumulus MX Synology NAS Installation

Post by freddie »

AntHraX wrote:
Mon 04 Jan 2021 10:21 pm
I have this line when i view the dashboard- The Notification permission may only be requested in a secure context.
This is one of many when i view today and yesterday- XHRGEThttp://*:8998/api/todayyest/solar.json?_=1609798506640
[HTTP/1.1 404 Not Found 59ms]

There is no data at all...

Cheers.
This seems to be a browser restriction thing. Are you accessing your interface with http or https?
Freddie
Image

AntHraX
Posts: 11
Joined: Sun 19 Jul 2020 4:39 am
Weather Station: GW1000
Operating System: W10

Re: Instructions: The Quick Easy Cumulus MX Synology NAS Installation

Post by AntHraX »

http
if i use https i get this error: Error code: SSL_ERROR_RX_RECORD_TOO_LONG

cheers.

freddie
Posts: 1552
Joined: Wed 08 Jun 2011 11:19 am
Weather Station: Davis Vantage Pro 2 + Ecowitt
Operating System: GNU/Linux Ubuntu 20.04 LXC
Location: Alcaston, Shropshire, UK
Contact:

Re: Instructions: The Quick Easy Cumulus MX Synology NAS Installation

Post by freddie »

AntHraX wrote:
Mon 04 Jan 2021 11:32 pm
http
if i use https i get this error: Error code: SSL_ERROR_RX_RECORD_TOO_LONG

cheers.
That's good, but doesn't explain your browser errors. Are you using a browser on the same computer that Cumulus is running on? Have you tried another browser? Have you tried accessing the interface from another device on your network?
Freddie
Image

AntHraX
Posts: 11
Joined: Sun 19 Jul 2020 4:39 am
Weather Station: GW1000
Operating System: W10

Re: Instructions: The Quick Easy Cumulus MX Synology NAS Installation

Post by AntHraX »

freddie wrote:
Mon 04 Jan 2021 11:43 pm
AntHraX wrote:
Mon 04 Jan 2021 11:32 pm
http
if i use https i get this error: Error code: SSL_ERROR_RX_RECORD_TOO_LONG

cheers.
That's good, but doesn't explain your browser errors. Are you using a browser on the same computer that Cumulus is running on? Have you tried another browser? Have you tried accessing the interface from another device on your network?
Cumulus is running on Synology NAS, so No, i dont think i can use a browser on that?
I Have tried another browser, also tried another computer on the network with the same results.

cheers.

freddie
Posts: 1552
Joined: Wed 08 Jun 2011 11:19 am
Weather Station: Davis Vantage Pro 2 + Ecowitt
Operating System: GNU/Linux Ubuntu 20.04 LXC
Location: Alcaston, Shropshire, UK
Contact:

Re: Instructions: The Quick Easy Cumulus MX Synology NAS Installation

Post by freddie »

AntHraX wrote:
Tue 05 Jan 2021 1:55 am
Cumulus is running on Synology NAS, so No, i dont think i can use a browser on that?
I Have tried another browser, also tried another computer on the network with the same results.
I don't run a Synology NAS, so I don't know whether you can use a browser on it.

Your error message you got when you tried https can be ignored as the MX interface doesn't use https.

The error message "The Notification permission may only be requested in a secure context" is your browser telling you that something may only be done by using https. That is the bit that puzzles me, as MX doesn't use https and the interface works for most other people. Therefore it appears to be a browser issue. You have tried more than one browser, though, and get the same result. So I'm a bit stumped.
Freddie
Image

AntHraX
Posts: 11
Joined: Sun 19 Jul 2020 4:39 am
Weather Station: GW1000
Operating System: W10

Re: Instructions: The Quick Easy Cumulus MX Synology NAS Installation

Post by AntHraX »

OK Thanks for all your troubleshooting.

I have resolved the problem :D
In Program Settings the option
Stop second instance was enabled !!!!!
Once Disabled and a restart of cumulusmx, alll is WORKING :P

Should have picked this when galfert mentioned "-service -service"

Cheers to ALL.

freddie
Posts: 1552
Joined: Wed 08 Jun 2011 11:19 am
Weather Station: Davis Vantage Pro 2 + Ecowitt
Operating System: GNU/Linux Ubuntu 20.04 LXC
Location: Alcaston, Shropshire, UK
Contact:

Re: Instructions: The Quick Easy Cumulus MX Synology NAS Installation

Post by freddie »

I have that option ticked, and I see the double "-service" in my logs, and it works for me.

Great to hear that it is working now :)
Freddie
Image

AntHraX
Posts: 11
Joined: Sun 19 Jul 2020 4:39 am
Weather Station: GW1000
Operating System: W10

Re: Instructions: The Quick Easy Cumulus MX Synology NAS Installation

Post by AntHraX »

That option must be synology only !?!

There is just one issue, the Air Quality pm2.5 recent Chart history resets to zero after every stop/start ????

Cheers.

freddie
Posts: 1552
Joined: Wed 08 Jun 2011 11:19 am
Weather Station: Davis Vantage Pro 2 + Ecowitt
Operating System: GNU/Linux Ubuntu 20.04 LXC
Location: Alcaston, Shropshire, UK
Contact:

Re: Instructions: The Quick Easy Cumulus MX Synology NAS Installation

Post by freddie »

AntHraX wrote:
Tue 05 Jan 2021 9:24 am
There is just one issue, the Air Quality pm2.5 recent Chart history resets to zero after every stop/start ????
I would suggest starting a new topic for this, as it probably isn't specific to Synology.
Freddie
Image

User avatar
mcrossley
Posts: 9169
Joined: Thu 07 Jan 2010 9:44 pm
Weather Station: Davis VP2/WLL
Operating System: Buster Lite rPi
Location: Wilmslow, Cheshire, UK
Contact:

Re: Instructions: The Quick Easy Cumulus MX Synology NAS Installation

Post by mcrossley »

AntHraX wrote:
Tue 05 Jan 2021 8:56 am
OK Thanks for all your troubleshooting.

I have resolved the problem :D
In Program Settings the option
Stop second instance was enabled !!!!!
Once Disabled and a restart of cumulusmx, alll is WORKING :P
Which means you probably now have two instances running? I'd check your process list carefully.

The doubling up of the command line parameters is a "feature" of running as a service. I tried twice to work out a fix and gave up - mainly due to the way Windows handles services with parameters: it's messy!

Post Reply