Welcome to the Cumulus Support forum.

Latest Cumulus MX release 3.9.1 (build 3096) - 31 October 2020 (please see announcement regarding releases since 3.5.0)
Legacy Cumulus 1 release v1.9.4 (build 1099) - 28 November 2014 (a patch is available for 1.9.4 build 1099 that extends the date range of the NOAA report and Snow Index drop-down menus to 2030)

Use this Wiki link to Download the Software (Cumulus MX / Cumulus 1 and other related items).

Crashing when saving settings: (Assertion not met)

From build 3044 the development baton passed to Mark Crossley. Mark has been responsible for all the Builds since. He has made the code available on GitHub. It is Mark's hope that others will join in this development, but at the very least he welcomes your ideas for future developments (see Cumulus MX Development suggestions).

Moderator: mcrossley

Post Reply
optoisolated
Posts: 8
Joined: Tue 06 Jan 2015 10:03 pm
Weather Station: WH3081
Operating System: Windows 8.1
Location: Brisbane, AU

Crashing when saving settings: (Assertion not met)

Post by optoisolated »

I've come across an issue when trying to save settings in the /stationsettings.html page, I receive an error popup stating
error [object Object]

In the cumulus console output, I see the following:

Code: Select all

Cumulus MX v.3.9.1 build 3096
Working Dir: /opt/CumulusMX/
Station type not set
Cumulus running at: http://*:8998/
  (Replace * with any IP address on this machine, or localhost)
  Open the admin interface by entering this URL in a browser.
11/17/2020 18:17:49
Type Ctrl-C to terminate
* Assertion at local-propagation.c:330, condition `ins->opcode > MONO_CEE_LAST' not met
At this point the application terminates. I've tried purging my Cumulus.ini file so it will create a new one, and the same thing occurs. This definitely occurs with the original Cumulus.ini file or if starting from scratch. It also doesn't seem to matter if I save when making changes, or leaving everything as is.

I am using Mono version 4.6.2

Code: Select all

/opt/CumulusMX# mono --version
Mono JIT compiler version 4.6.2 (Debian 4.6.2.7+dfsg-1ubuntu1)
Copyright (C) 2002-2014 Novell, Inc, Xamarin Inc and Contributors. www.mono-project.com
        TLS:           __thread
        SIGSEGV:       altstack
        Notifications: epoll
        Architecture:  amd64
        Disabled:      none
        Misc:          softdebug
        LLVM:          supported, not enabled.
        GC:            sgen
I tried completely removing and re-creating the deployment but it seems to occur still..

In the browser console I get the error:

Code: Select all

Failed to load resource: net::ERR_CONNECTION_REFUSED  (http://<serveraddress>:8998/api/setsettings/updatestationconfig.json:1)
I've rebuilt my instance with older releases and confirmed it doesn't fail if using build versions:
  • b3094
  • b3095
but fails if using:
  • b3096
If you need any more information to diagnose this, please let me know :)

freddie
Posts: 934
Joined: Wed 08 Jun 2011 11:19 am
Weather Station: Davis Vantage Pro 2
Operating System: GNU/Linux Ubuntu 20.04 LXC
Location: Alcaston, Shropshire, UK
Contact:

Re: Crashing when saving settings: (Assertion not met)

Post by freddie »

optoisolated wrote:
Tue 17 Nov 2020 8:42 am
I am using Mono version 4.6.2

Code: Select all

/opt/CumulusMX# mono --version
Mono JIT compiler version 4.6.2 (Debian 4.6.2.7+dfsg-1ubuntu1)
Copyright (C) 2002-2014 Novell, Inc, Xamarin Inc and Contributors. www.mono-project.com
        TLS:           __thread
        SIGSEGV:       altstack
        Notifications: epoll
        Architecture:  amd64
        Disabled:      none
        Misc:          softdebug
        LLVM:          supported, not enabled.
        GC:            sgen
You need to upgrade Mono to version 5 or 6. I had this problem the other week - see this thread. I upgraded from 4.6.2 to 6.10 and saving settings now works.

P.S: the requirement for Mono 5 or 6 is mentioned in the release announcement posting too.
Freddie
Image

optoisolated
Posts: 8
Joined: Tue 06 Jan 2015 10:03 pm
Weather Station: WH3081
Operating System: Windows 8.1
Location: Brisbane, AU

Re: Crashing when saving settings: (Assertion not met)

Post by optoisolated »

Ahh yes, quite so. I was reading the installation page for CumulusMX and it still refers to Mono 4. Ill try 5. Thanks :)

Post Reply