Welcome to the Cumulus Support forum.

Latest Cumulus MX release 3.9.6 (build 3101) - 20 January 2021 (please see announcement regarding releases since 3.5.0)
Legacy Cumulus 1 release v1.9.4 (build 1099) - 28 November 2014 (a patch is available for 1.9.4 build 1099 that extends the date range of the NOAA report and Snow Index drop-down menus to 2030)

Use this Wiki link to Download the Software (Cumulus MX / Cumulus 1 and other related items).

3.9.4 build 3099 won't launch

From build 3044 the development baton passed to Mark Crossley. Mark has been responsible for all the Builds since. He has made the code available on GitHub. It is Mark's hope that others will join in this development, but at the very least he welcomes your ideas for future developments (see Cumulus MX Development suggestions).

Moderator: mcrossley

freddie
Posts: 1052
Joined: Wed 08 Jun 2011 11:19 am
Weather Station: Davis Vantage Pro 2
Operating System: GNU/Linux Ubuntu 20.04 LXC
Location: Alcaston, Shropshire, UK
Contact:

3.9.4 build 3099 won't launch

Post by freddie »

I'm asking this question for user mdlawler who is blind and has problems posting to the forum using screen reading software:

I just installed Cumulus MX 3.9.4 build 3099 and it won't launch
as I get an error. Here is the diags file. ran with the -debug parameter to get more information. This is a new installation. I just unzipped and ran cumulusmx -debug

Code: Select all

2021-01-04 07:32:30.786  ========================== Cumulus MX starting ==========================
2021-01-04 07:32:30.786 Command line: cumulusmx -debug
2021-01-04 07:32:30.786 Cumulus MX v.3.9.4 build 3099
2021-01-04 07:32:30.788 Platform: Win32NT
2021-01-04 07:32:30.788 OS version: Microsoft Windows NT 6.2.9200.0
2021-01-04 07:32:35.284 Current culture: English (United States)
2021-01-04 07:32:35.285 Directory separator=[\] Decimal separator=[.] List separator=[,]
2021-01-04 07:32:35.285 Date separator=[/] Time separator=[:]
2021-01-04 07:32:35.285 Standard time zone name:   Eastern Standard Time
2021-01-04 07:32:35.285 Daylight saving time name: Eastern Daylight Time
2021-01-04 07:32:35.285 Daylight saving time? False
2021-01-04 07:32:35.285 1/4/2021 7:32:35 AM
2021-01-04 07:32:35.298 Reading Cumulus.ini file
2021-01-04 07:32:35.299 ASM=10 AST=00:10:00
2021-01-04 07:32:35.300 Cumulus start date: Monday, January 4, 2021
2021-01-04 07:32:35.302 No start-up PING
2021-01-04 07:32:35.302 No start-up delay - disabled
2021-01-04 07:32:35.313 Data path = data\
2021-01-04 07:32:35.335 Creating backup folder backup\20210104073235\
2021-01-04 07:32:35.337 Created backup folder backup\20210104073235\
2021-01-04 07:32:35.337 Debug logging is enabled
2021-01-04 07:32:35.337 Data logging is enabled
2021-01-04 07:32:35.337 FTP logging is disabled
2021-01-04 07:32:35.337 Spike logging is enabled
2021-01-04 07:32:35.337 Logging interval = 10 mins
2021-01-04 07:32:35.337 Real time interval = 30 secs
2021-01-04 07:32:35.337 NoSensorCheck = 0
2021-01-04 07:32:35.363 Calculating sunrise and sunset times
2021-01-04 07:32:35.365 Sunrise: 01:01:23
2021-01-04 07:32:35.365 Sunset : 13:08:55
2021-01-04 07:32:35.365 Tomorrow sunrise: 01:01:50
2021-01-04 07:32:35.365 Tomorrow sunset : 13:09:21
2021-01-04 07:32:35.365 Tomorrow length diff: -1
2021-01-04 07:32:35.372 Station type: Undefined
2021-01-04 07:32:35.372 WindUnit=m/s RainUnit=mm TempUnit=°C PressureUnit=mb
2021-01-04 07:32:35.372 YTDRain=0.000 Year=0
2021-01-04 07:32:35.372 RainDayThreshold=-1.000
2021-01-04 07:32:35.373 Offsets and Multipliers:
2021-01-04 07:32:35.373 PO=0.000 TO=0.000 HO=0 WDO=0 ITO=0.000 SO=0.000 UVO=0.000
2021-01-04 07:32:35.373 PM=1.000 WSM=1.000 WGM=1.000 TM=1.000 TM2=0.000 HM=1.000 HM2=0.000 RM=1.000 SM=1.000 UVM=1.000
2021-01-04 07:32:35.373 Spike removal:
2021-01-04 07:32:35.373 TD=999.000 GD=999.000 WD=999.000 HD=999.000 PD=999.000 MR=999.000 MH=999.000
2021-01-04 07:32:35.373 Limits:
2021-01-04 07:32:35.373 TH=60.0 TL=-60.0 DH=40.0 PH=1090.0 PL=870.0 GH=90.000
2021-01-04 07:32:35.373 Cumulus Starting
2021-01-04 07:32:35.373 Lock: Cumulus waiting for the lock
2021-01-04 07:32:35.373 Lock: Cumulus has lock
2021-01-04 07:32:35.373 Creating extra sensors
2021-01-04 07:32:35.373 Opening station
2021-01-04 07:32:35.388 805 web tags initialised
2021-01-04 07:32:35.395 HTML root path = C:\cumulusmx\interface
2021-01-04 07:32:35.422 Generating the daily graph data files
!!! Unhandled Exception !!!
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object.
   at CumulusMX.Cumulus..ctor(Int32 HTTPport, Boolean DebugEnabled, String startParms)
   at CumulusMX.Program.RunAsAConsole(Int32 port, Boolean debug)
   at CumulusMX.Program.Main(String[] args)
2021-01-04 07:32:35.746 This Cumulus MX instance is running the latest version
I did try this as both an admin user and a normal user with the same results. I have done the
netsh http add urlacl url=http://*:8998/ user=\users command and it didn't make any difference.

If anybody has any ideas I will pass them on to Michael.

Thanks.
Freddie
Image

User avatar
mcrossley
Posts: 7559
Joined: Thu 07 Jan 2010 9:44 pm
Weather Station: Davis VP2
Operating System: Buster Lite rPi
Location: Wilmslow, Cheshire, UK
Contact:

Re: 3.9.4 build 3099 won't launch

Post by mcrossley »

We have a fix for this in the next release!
That doesn't help much here, but the cause is the internet being configured in the config file, but not the station.

The solution is to...

1. Stop Cumulus.
2. Edit Cumulus.ini and disable the upload of the graph data files...

Code: Select all

[FTP site]
IncludeGraphDataFiles=0
3. Start Cumulus again
4. Configure the required weather station details
5. Stop/Start Cumulus
6. Re-enable Graph data file uploads in Internet settings | Web/FTP settings

freddie
Posts: 1052
Joined: Wed 08 Jun 2011 11:19 am
Weather Station: Davis Vantage Pro 2
Operating System: GNU/Linux Ubuntu 20.04 LXC
Location: Alcaston, Shropshire, UK
Contact:

Re: 3.9.4 build 3099 won't launch

Post by freddie »

Thanks Mark. I will pass that on.
Freddie
Image

freddie
Posts: 1052
Joined: Wed 08 Jun 2011 11:19 am
Weather Station: Davis Vantage Pro 2
Operating System: GNU/Linux Ubuntu 20.04 LXC
Location: Alcaston, Shropshire, UK
Contact:

Re: 3.9.4 build 3099 won't launch

Post by freddie »

Response from Michael:
Super I've been able to run it enough to know that it will be accessible so I can continue and purchase my station thanks a lot!
Thanks to all who contributed.
Freddie
Image

User avatar
mcrossley
Posts: 7559
Joined: Thu 07 Jan 2010 9:44 pm
Weather Station: Davis VP2
Operating System: Buster Lite rPi
Location: Wilmslow, Cheshire, UK
Contact:

Re: 3.9.4 build 3099 won't launch

Post by mcrossley »

Great, if Michael wants to report back any accessibility shortcomings (of which there must be loads as I'm no expert writing with it in mind) then please feed them back and we can work on improving them.

freddie
Posts: 1052
Joined: Wed 08 Jun 2011 11:19 am
Weather Station: Davis Vantage Pro 2
Operating System: GNU/Linux Ubuntu 20.04 LXC
Location: Alcaston, Shropshire, UK
Contact:

Re: 3.9.4 build 3099 won't launch

Post by freddie »

Okay, I will ask. I have already asked about accessibility of the forum and he says there isn't a problem there - it is just the sheer volume of subforums and topics that makes it difficult to maintain a mental map of what is there.
Freddie
Image

freddie
Posts: 1052
Joined: Wed 08 Jun 2011 11:19 am
Weather Station: Davis Vantage Pro 2
Operating System: GNU/Linux Ubuntu 20.04 LXC
Location: Alcaston, Shropshire, UK
Contact:

Re: 3.9.4 build 3099 won't launch

Post by freddie »

@mcrossley - just one accessibility observation from Michael, involving the Settings |-> Extra Web Files page of the interface:

I just had my son help me and he says that there are boxes that you can click on for each local and remote file, but I can not see them with the Cromium Edge or Firefox and Narrator or NVDA screen readers. Also when I tab through the page the browser skips these boxes with no keyboard access.
Freddie
Image

water01
Posts: 2053
Joined: Sat 13 Aug 2011 9:33 am
Weather Station: WH1081
Operating System: Windows 10 64bit
Location: Burnham-on-Sea
Contact:

Re: 3.9.4 build 3099 won't launch

Post by water01 »

I can see all the boxes on Windows 10 Edge (latest version), so it looks like it is a browser problem.
David
Image

freddie
Posts: 1052
Joined: Wed 08 Jun 2011 11:19 am
Weather Station: Davis Vantage Pro 2
Operating System: GNU/Linux Ubuntu 20.04 LXC
Location: Alcaston, Shropshire, UK
Contact:

Re: 3.9.4 build 3099 won't launch

Post by freddie »

water01 wrote:
Wed 06 Jan 2021 11:09 am
I can see all the boxes on Windows 10 Edge (latest version), so it looks like it is a browser problem.
You misunderstand. Michael is blind and uses specialised software to do what we do with our eyes. Have a look at the whole thread.
Freddie
Image

User avatar
mcrossley
Posts: 7559
Joined: Thu 07 Jan 2010 9:44 pm
Weather Station: Davis VP2
Operating System: Buster Lite rPi
Location: Wilmslow, Cheshire, UK
Contact:

Re: 3.9.4 build 3099 won't launch

Post by mcrossley »

Thanks a tricky one, that page uses EditableGrid.net to automatically build the page.

Tabbing doesn't seem to work well with it, you have to click on the filenames for instance to edit them. Tabbing for me only skips between the check boxes. And because they do not have labels it does not read the column header either! Just the time you would want it to read column header :(

water01
Posts: 2053
Joined: Sat 13 Aug 2011 9:33 am
Weather Station: WH1081
Operating System: Windows 10 64bit
Location: Burnham-on-Sea
Contact:

Re: 3.9.4 build 3099 won't launch

Post by water01 »

freddie wrote:
Wed 06 Jan 2021 12:01 pm
water01 wrote:
Wed 06 Jan 2021 11:09 am
I can see all the boxes on Windows 10 Edge (latest version), so it looks like it is a browser problem.
You misunderstand. Michael is blind and uses specialised software to do what we do with our eyes. Have a look at the whole thread.
Apologies should have looked more closely!!
David
Image

User avatar
mcrossley
Posts: 7559
Joined: Thu 07 Jan 2010 9:44 pm
Weather Station: Davis VP2
Operating System: Buster Lite rPi
Location: Wilmslow, Cheshire, UK
Contact:

Re: 3.9.4 build 3099 won't launch

Post by mcrossley »

I've had a quick look at this...

Tab navigation when you load the page only tabs between the local/remote file names. But if you select a checkbox, it then only tabs between the checkboxes!
I'm not entirely sure why it behaves like this :bash:

To navigate the whole table a cell at a time you have to use the cursor keys (down/right = forwards, up/left = backwards). The cursor position is only visible when Narrator is active.

I have added a custom renderer to the checkbox code that adds a label to each checkbox, but places them off the top of the screen so they cannot be seen. The Narrator still reads them in the correct place OK though. This will be in the next release.

Cortmalaw
Posts: 27
Joined: Sat 26 Dec 2020 2:21 pm
Weather Station: Davis
Operating System: Raspbian
Location: Near Glasgow, Scotland, UK

Re: 3.9.4 build 3099 won't launch

Post by Cortmalaw »

freddie wrote:
Mon 04 Jan 2021 4:31 pm
I just installed Cumulus MX 3.9.4 build 3099 and it won't launch
as I get an error. Here is the diags file. ran with the -debug parameter to get more information. This is a new installation. I just unzipped and ran cumulusmx -debug
I just had what is very likely the same error on a fresh installation of the Raspberry Pi image. In case useful to anyone, here is what shows up if I ask sytemctl for status of CumulusMX

Code: Select all

pi@SSD-CumulusMX:~ $ sudo systemctl status cumulusmx
● cumulusmx.service - CumulusMX service
   Loaded: loaded (/etc/systemd/system/cumulusmx.service; enabled; vendor preset: enabled)
   Active: active (running) since Wed 2021-01-13 22:52:25 CET; 34min ago
     Docs: https://cumuluswiki.org/a/Main_Page
 Main PID: 421 (mono)
    Tasks: 11 (limit: 2065)
   CGroup: /system.slice/cumulusmx.service
           └─421 /usr/bin/mono /usr/lib/mono/4.5/mono-service.exe -d:/opt/CumulusMX CumulusMX.exe -service

Jan 13 22:52:25 SSD-CumulusMX systemd[1]: Starting CumulusMX service...
Jan 13 22:52:25 SSD-CumulusMX systemd[1]: Started CumulusMX service.
Jan 13 22:52:35 SSD-CumulusMX mono[421]: CumulusMX.exe: Exception has been thrown by the target of an invocation.
Jan 13 22:52:35 SSD-CumulusMX mono[421]: CumulusMX.exe: Object reference not set to an instance of an object.
As this was the first run ever for CumulusMX, Cumulus.ini does not already exist. So I amended Mark's repair instruction to be:

1. Stop Cumulus eg sudo systemctl stop cumulusmx
2a. If you have used CumulusMX previously, edit the Cumulus.ini file to include the section below, which disables upload of the graph data files...
2b. If you have not used it before, the file will not exist. Create a new Cumulus.ini file in the CumulusMX main directory, with the following content to disable the upload of the graph data files...

Code: Select all

[FTP site]
IncludeGraphDataFiles=0
3. Start Cumulus again - eg sudo systemctl start cumulusmx
4. Configure the required weather station details. This overwrites the Cumulus.ini you just created
5. Stop/Start Cumulus
6. Re-enable Graph data file uploads in Internet settings | Web/FTP settings
Last edited by Cortmalaw on Thu 14 Jan 2021 10:45 am, edited 2 times in total.

User avatar
mcrossley
Posts: 7559
Joined: Thu 07 Jan 2010 9:44 pm
Weather Station: Davis VP2
Operating System: Buster Lite rPi
Location: Wilmslow, Cheshire, UK
Contact:

Re: 3.9.4 build 3099 won't launch

Post by mcrossley »

Release 3.9.5 should fix this issue.

freddie
Posts: 1052
Joined: Wed 08 Jun 2011 11:19 am
Weather Station: Davis Vantage Pro 2
Operating System: GNU/Linux Ubuntu 20.04 LXC
Location: Alcaston, Shropshire, UK
Contact:

Re: 3.9.4 build 3099 won't launch

Post by freddie »

mcrossley wrote:
Thu 14 Jan 2021 10:13 am
Release 3.9.5 should fix this issue.
Thanks Mark, I've let Michael know.
Freddie
Image

Post Reply