Welcome to the Cumulus Support forum.

Latest Cumulus MX release v3.2.3 build 3059 - 04 December 2019.
    Legacy Cumulus 1 release v1.9.4 (build 1099) - 28 November 2014

    See the Wiki for downloading either version.

    Barometer & Wind Gauges look "odd"

    Discussion and questions about Cumulus weather station software version 1. This section and its subforums are the main place to get help with Cumulus. Anything which is not specific to the type of weather station goes in here; for anything specific to a type of weather station, please use the appropriate subforum. Use the 'website development' section for any questions relating to creating or running a web site for Cumulus data. Discussion of the stations themselves in these sections is fine.
    User avatar
    westonweather
    Posts: 166
    Joined: Sun 29 Dec 2013 8:37 am
    Weather Station: WMR88
    Operating System: Windows 7
    Location: Weston-super-Mare
    Contact:

    Barometer & Wind Gauges look "odd"

    Post by westonweather » Sat 01 Feb 2014 6:56 am

    Sorry I can't be more descript, but the effect can easily be seen here: http://www.westonweather.co.uk/gauges.htm

    Basically, the first 2 gauges, Barometer & Wind look like the graphics are somehow corrupted.

    Is it a setting I've inadvertently changed?

    Thanks.

    tumutbound
    Posts: 154
    Joined: Thu 11 Mar 2010 11:03 am
    Weather Station: WH1081
    Operating System: Linux, Raspberry Pi (Wheezy)
    Location: Port Huon, Tasmania , Australia
    Contact:

    Re: Barometer & Wind Gauges look "odd"

    Post by tumutbound » Sat 01 Feb 2014 7:37 am

    Try changing the Cumulus setting for 'Transparent gauge backgrounds' in Display settings and see how that looks.
    It just may be that the characters don't show up well against a solid blue background
    My weather
    CumulusMX (3036)
    Raspberry Pi: Wheezy
    FineOffset WH1081

    User avatar
    westonweather
    Posts: 166
    Joined: Sun 29 Dec 2013 8:37 am
    Weather Station: WMR88
    Operating System: Windows 7
    Location: Weston-super-Mare
    Contact:

    Re: Barometer & Wind Gauges look "odd"

    Post by westonweather » Sat 01 Feb 2014 8:00 am

    I thought that was going to be the answer, but alas, no.

    It was set to transparent, but now it's not and I've done 2 fresh uploads just to be sure.

    User avatar
    steve
    Cumulus Author
    Posts: 26717
    Joined: Mon 02 Jun 2008 6:49 pm
    Weather Station: None
    Operating System: None
    Location: Vienne, France
    Contact:

    Re: Barometer & Wind Gauges look "odd"

    Post by steve » Sat 01 Feb 2014 8:12 am

    tumutbound wrote:It just may be that the characters don't show up well against a solid blue background
    Yes, this the reason. The images are just 'grabs' from the Cumulus screen, and the anti-aliased font isn't looking good against that blue background.
    Steve

    User avatar
    westonweather
    Posts: 166
    Joined: Sun 29 Dec 2013 8:37 am
    Weather Station: WMR88
    Operating System: Windows 7
    Location: Weston-super-Mare
    Contact:

    Re: Barometer & Wind Gauges look "odd"

    Post by westonweather » Sat 01 Feb 2014 8:17 am

    steve wrote:
    tumutbound wrote:It just may be that the characters don't show up well against a solid blue background
    Yes, this the reason. The images are just 'grabs' from the Cumulus screen, and the anti-aliased font isn't looking good against that blue background.
    Ahhh. It's the Blue Background! Thought it was something I had changed as I don't remember the problem before.

    Thanks guys. Something to do this evening. Colour tweaking!

    Appreciate your time.

    User avatar
    steve
    Cumulus Author
    Posts: 26717
    Joined: Mon 02 Jun 2008 6:49 pm
    Weather Station: None
    Operating System: None
    Location: Vienne, France
    Contact:

    Re: Barometer & Wind Gauges look "odd"

    Post by steve » Sat 01 Feb 2014 8:19 am

    Actually, those particular images aren't from Cumulus at all, the javascript draws them.

    What you could do if you wanted to retain the blue background would be to look for the code which draws those gauges and modify it :shock: , or put them in a box of a different colour.
    Steve

    User avatar
    westonweather
    Posts: 166
    Joined: Sun 29 Dec 2013 8:37 am
    Weather Station: WMR88
    Operating System: Windows 7
    Location: Weston-super-Mare
    Contact:

    Re: Barometer & Wind Gauges look "odd"

    Post by westonweather » Sat 01 Feb 2014 8:27 am

    steve wrote:Actually, those particular images aren't from Cumulus at all, the javascript draws them.

    What you could do if you wanted to retain the blue background would be to look for the code which draws those gauges and modify it :shock: , or put them in a box of a different colour.
    :shock: Indeed. I can't imagine my attempts at modifying Javascript bringing anything but tears.

    Different page background colour sounds like the best plan.

    edit - Might even look at one of the many templates on offer if I have a spare few hours this week - which I do.

    tumutbound
    Posts: 154
    Joined: Thu 11 Mar 2010 11:03 am
    Weather Station: WH1081
    Operating System: Linux, Raspberry Pi (Wheezy)
    Location: Port Huon, Tasmania , Australia
    Contact:

    Re: Barometer & Wind Gauges look "odd"

    Post by tumutbound » Sat 01 Feb 2014 10:13 am

    steve wrote:Actually, those particular images aren't from Cumulus at all, the javascript draws them.

    What you could do if you wanted to retain the blue background would be to look for the code which draws those gauges and modify it :shock: , or put them in a box of a different colour.
    I've been able to draw the gauges using different colours but I can't find anywhere that draws the compass.png file! Is this from JavaScript or does Cumulus actually do this one?
    My weather
    CumulusMX (3036)
    Raspberry Pi: Wheezy
    FineOffset WH1081

    User avatar
    steve
    Cumulus Author
    Posts: 26717
    Joined: Mon 02 Jun 2008 6:49 pm
    Weather Station: None
    Operating System: None
    Location: Vienne, France
    Contact:

    Re: Barometer & Wind Gauges look "odd"

    Post by steve » Sat 01 Feb 2014 11:48 am

    tumutbound wrote:I've been able to draw the gauges using different colours but I can't find anywhere that draws the compass.png file! Is this from JavaScript or does Cumulus actually do this one?
    Yes, the three just above the Flash wind gauges are just grabs from the Cumulus main screen.
    Steve

    tumutbound
    Posts: 154
    Joined: Thu 11 Mar 2010 11:03 am
    Weather Station: WH1081
    Operating System: Linux, Raspberry Pi (Wheezy)
    Location: Port Huon, Tasmania , Australia
    Contact:

    Re: Barometer & Wind Gauges look "odd"

    Post by tumutbound » Sat 01 Feb 2014 11:54 am

    steve wrote:
    tumutbound wrote:I've been able to draw the gauges using different colours but I can't find anywhere that draws the compass.png file! Is this from JavaScript or does Cumulus actually do this one?
    Yes, the three just above the Flash wind gauges are just grabs from the Cumulus main screen.
    I thought I was missing something for a minute but that explains things.

    A possible flaw in the compass.png If transparent gauges are selected, the compass that gets drawn has a thin line from top right to bottom left that is also set transparent. It's only just noticeable depending on your main screen background colour.
    My weather
    CumulusMX (3036)
    Raspberry Pi: Wheezy
    FineOffset WH1081

    User avatar
    steve
    Cumulus Author
    Posts: 26717
    Joined: Mon 02 Jun 2008 6:49 pm
    Weather Station: None
    Operating System: None
    Location: Vienne, France
    Contact:

    Re: Barometer & Wind Gauges look "odd"

    Post by steve » Sat 01 Feb 2014 11:55 am

    Yes, it's mentioned in the display settings help.
    Steve

    tumutbound
    Posts: 154
    Joined: Thu 11 Mar 2010 11:03 am
    Weather Station: WH1081
    Operating System: Linux, Raspberry Pi (Wheezy)
    Location: Port Huon, Tasmania , Australia
    Contact:

    Re: Barometer & Wind Gauges look "odd"

    Post by tumutbound » Sat 01 Feb 2014 12:31 pm

    Selecting help has always brought up an error message. Due, I know now, to the fact that the .chm file was missing.
    Fixed it, only fair seeing I broke it.
    My weather
    CumulusMX (3036)
    Raspberry Pi: Wheezy
    FineOffset WH1081

    User avatar
    westonweather
    Posts: 166
    Joined: Sun 29 Dec 2013 8:37 am
    Weather Station: WMR88
    Operating System: Windows 7
    Location: Weston-super-Mare
    Contact:

    Re: Barometer & Wind Gauges look "odd"

    Post by westonweather » Sun 02 Feb 2014 10:28 am

    "Fixed" this issue by installing a Weather by you template.

    http://www.westonweather.co.uk - Must admit, it looks much neater than my attempt to colourise the old html templates!

    oman4eva
    Posts: 23
    Joined: Wed 23 Oct 2013 4:42 pm
    Weather Station: davis vantage pro 2 plus
    Operating System: windows 7
    Location: Canada

    Re: Barometer & Wind Gauges look "odd"

    Post by oman4eva » Tue 11 Mar 2014 5:45 pm

    HI Guys,

    I've recently run into a similar problem after i changed my background picture for my cumulus website. http://www.atmosp.physics.utoronto.ca/wstat/gauges.htm.

    I was trying to put a solid colour box behind these gauges as was suggested but wasn't sure where to do it. I edited the gaugesT.htm for where the Barometer and Wind gauge is drawn

    <table width="100%" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0">
    <tr>
    <td width="50%" align="center" bgcolor="#EFEFEF" ><div align="center" class="normaltext">&nbsp;Barometer</div></td>
    <td width="50%" align="center" bgcolor="#EFEFEF" ><div align="center" class="normaltext">&nbsp;Wind</div></td>
    </tr>
    <tr>
    <td align="center" ><div id="barometer">analog</div></td>
    <td align="center" ><div id="wind">wind</div></td>
    </tr>
    </table>


    however adding in this bgcolor did not make a difference.

    Can someone give me some tips on how to put a solid colour box behind them? i was thinking of copying the grey box which exists behind all the other boxes.

    cheers
    oman

    User avatar
    mcrossley
    Posts: 5801
    Joined: Thu 07 Jan 2010 9:44 pm
    Weather Station: Davis VP2
    Operating System: Stretch Lite rPi
    Location: Wilmslow, Cheshire, UK
    Contact:

    Re: Barometer & Wind Gauges look "odd"

    Post by mcrossley » Tue 11 Mar 2014 5:56 pm

    I don't see that code on the page? But it would look betetr with the background just applied to the images. Such as this...

    <img src="dbimages/barometer2.gif" style="background-color: #ccc;">

    Post Reply