Welcome to the Cumulus Support forum.

Latest Cumulus MX release 3.8.4 (build 3094) - 14 September 2020 (please see announcement regarding releases since 3.5.0)
Legacy Cumulus 1 release v1.9.4 (build 1099) - 28 November 2014 (a patch is available for 1.9.4 build 1099 that extends the date range of the NOAA report and Snow Index drop-down menus to 2030)

Use this Wiki link to Download the Software (Cumulus MX / Cumulus 1 and other related items).

Station is not initialised....???

Discussion and questions about Cumulus weather station software version 1. This section is the main place to get help with Cumulus 1 software developed by Steve Loft that ceased development in November 2014.
Post Reply
bnwrx
Posts: 462
Joined: Wed 25 Feb 2009 12:01 am
Weather Station: Ambient WS2095 (Fine/Offset)
Operating System: Windows 10 64bit
Location: Woodland Park, Colorado USA
Contact:

Station is not initialised....???

Post by bnwrx »

This came up a few hours ago on Cumulus 1......I've never seen this before.....Cumulus has been running all day just fine until about 3 hours ago....
Also Cumulus displays this..." Try resetting the console"....again any ideas?"
Thanks for any help....

Update:after rebooting my computer and rebooting the station console, the console info is being displayed correctly by Cumulus, but I keep getting an error for "ignoring high hourly rain rate"....???

TRB
Posts: 16
Joined: Wed 02 Sep 2020 6:52 am
Weather Station: WA1081
Operating System: Win 7
Location: Melbourne, Australia
Contact:

Re: Station is not initialised....???

Post by TRB »

Not seen that error with my Cumulus 1 but over the years I've had a few apparent station lockups.

The only solution for me has been stop Cumulus, reboot the station console/hardware and run Cumulus. Works every time.

Whoops... you edited yours after my post.

bnwrx
Posts: 462
Joined: Wed 25 Feb 2009 12:01 am
Weather Station: Ambient WS2095 (Fine/Offset)
Operating System: Windows 10 64bit
Location: Woodland Park, Colorado USA
Contact:

Re: Station is not initialised....???

Post by bnwrx »

thanks for your response....yea, I did get it running with the 2 re-boots, but now it keeps sending that other error as I posted above....
strange happenings, I've had Cumulus for 12-15 years, been VERY reliable.....

User avatar
ConligWX
Posts: 896
Joined: Mon 19 May 2014 10:45 pm
Weather Station: Davis vPro2 Plus +DFARS
Operating System: Ubuntu 20.04.01 LTS
Location: Bangor, NI
Contact:

Re: Station is not initialised....???

Post by ConligWX »

Running software for 12+ years and then trying to diagnos a fault would be pretty hard without some information.

Are there any log files to go with the events? If it's ignoring the hourly rain rate, is the station giving out erroneous data perhaps?
Regards Simon

https://www.conligwx.org - @conligwx
Davis Vantage Pro2 Plus with Daytime FARS • WeatherLink Live • Davis AirLink • CumulusMX •

bnwrx
Posts: 462
Joined: Wed 25 Feb 2009 12:01 am
Weather Station: Ambient WS2095 (Fine/Offset)
Operating System: Windows 10 64bit
Location: Woodland Park, Colorado USA
Contact:

Re: Station is not initialised....???

Post by bnwrx »

UPDATE: Its been 2 days since re-booting the station console and re-booting Windows 10....no problems since....just like its been for all these years.....??
Thanks for your inputs...

Post Reply