Welcome to the Cumulus Support forum.

Latest Cumulus MX release v3.3.0 build 3063 - 10 January 2020.
    Legacy Cumulus 1 release v1.9.4 (build 1099) - 28 November 2014

    See the Wiki for downloading either version.

    Another ftp issue

    Discussion of version 3 of Cumulus, which runs on Windows, Linux, and OS X. All Cumulus MX queries in here, please.

    Moderator: mcrossley

    BCJKiwi
    Posts: 888
    Joined: Mon 09 Jul 2012 8:40 pm
    Weather Station: Davis VP2 Cabled with Solar
    Operating System: Windows 10 Pro
    Location: Auckland, New Zealand
    Contact:

    Re: Another ftp issue

    Post by BCJKiwi » Mon 06 Jan 2020 9:56 pm

    OK

    thegasman
    Posts: 36
    Joined: Sun 24 Mar 2013 6:42 pm
    Weather Station: WMR88
    Operating System: Raspbian on Pi2
    Location: Ayr, Scotland, United Kingdom
    Contact:

    Re: Another ftp issue

    Post by thegasman » Tue 07 Jan 2020 7:32 pm

    Ok, maybe this isn't actually an ftp issue. I've noticed the files aren't being ftp'ed to my server and assumed the problem was ftp.
    But the trend data isn't showing correctly in the CumulusMX served webpage on my own internal network:
    Screenshot (3).png
    This is the case for all the recent trend data - temperature, windspeed, pressure, rainfall, humidity etc, but the longer term data (daily rain, daily temp) is fine. I'm assuming these graphs are displayed from tempdata.json, raindata.json etc. These files are not being updated by CumulusMX on my Pi. I deleted them and new versions are not created. Could this be the problem, or is this a misunderstanding of how it work?

    Thanks again,

    Martin
    You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

    User avatar
    mcrossley
    Posts: 5938
    Joined: Thu 07 Jan 2010 9:44 pm
    Weather Station: Davis VP2
    Operating System: Stretch Lite rPi
    Location: Wilmslow, Cheshire, UK
    Contact:

    Re: Another ftp issue

    Post by mcrossley » Tue 07 Jan 2020 9:29 pm

    The admin interface uses a different mechanism for the charts - so that is possibly a different problem.

    For your FTP issue and the json files, do you have "Include graph data files files" enabled in Web/FTP Settings? They will not be created without that.

    Can I make a suggestion. Install a clean version of MX in a new folder, just copy over your data files and configure the station using the admin interface (no web host yet). Does the admin interface work correctly then?
    Yes? Good, try adding your FTP site details, does that work?

    thegasman
    Posts: 36
    Joined: Sun 24 Mar 2013 6:42 pm
    Weather Station: WMR88
    Operating System: Raspbian on Pi2
    Location: Ayr, Scotland, United Kingdom
    Contact:

    Re: Another ftp issue

    Post by thegasman » Sat 11 Jan 2020 10:26 am

    Hi Mark,

    Yes, include graph data files was checked.

    So I've done as you suggest, a full clean install of the latest version of CumulusMX in a new directory. I've copied nothing across yet, not cumulus.ini or any data. I've set the station settings to the same settings as before manually, no ftp or anything set up yet.

    So the admin interface shows I'm connecting to the weather station and getting data successfully. The chart pages however are still blank after half an hour. Is that normal? What IS the mechanism for populating the admin interface charts? None of the jsons (temp, wind, humidity etc) have been created. Is that normal? I don't want to make any further changes till I know that everything is working correctly so far.

    Thanks,

    Martin

    User avatar
    mcrossley
    Posts: 5938
    Joined: Thu 07 Jan 2010 9:44 pm
    Weather Station: Davis VP2
    Operating System: Stretch Lite rPi
    Location: Wilmslow, Cheshire, UK
    Contact:

    Re: Another ftp issue

    Post by mcrossley » Sat 11 Jan 2020 10:37 am

    The data for the graphs is pulled via an http request to Cumulus using same port as the main page - default 8998.

    The live data pages get the data pushed over a web socket connection, again on the same port.

    Your testing days indicates that there may be some issue on your network. Can you start your browser developer tools (f12 in Chrome), select the network tab, refresh the chart page and look for any errors?

    thegasman
    Posts: 36
    Joined: Sun 24 Mar 2013 6:42 pm
    Weather Station: WMR88
    Operating System: Raspbian on Pi2
    Location: Ayr, Scotland, United Kingdom
    Contact:

    Re: Another ftp issue

    Post by thegasman » Sat 11 Jan 2020 11:01 am

    Hmm, not seeing any errors. Still no graph though... :?
    Screenshot (9).png
    Martin
    You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

    User avatar
    mcrossley
    Posts: 5938
    Joined: Thu 07 Jan 2010 9:44 pm
    Weather Station: Davis VP2
    Operating System: Stretch Lite rPi
    Location: Wilmslow, Cheshire, UK
    Contact:

    Re: Another ftp issue

    Post by mcrossley » Sat 11 Jan 2020 12:28 pm

    Can you click on tempdata.json and then select the preview tab please. That should show the contents, I don't expect it will give us a clue but....

    thegasman
    Posts: 36
    Joined: Sun 24 Mar 2013 6:42 pm
    Weather Station: WMR88
    Operating System: Raspbian on Pi2
    Location: Ayr, Scotland, United Kingdom
    Contact:

    Re: Another ftp issue

    Post by thegasman » Sat 11 Jan 2020 1:53 pm

    Ok, thanks.
    I won't be back at my computer till Monday evening, so I'll do that then.
    I'm intrigued to get to the bottom of this 😏
    About 10 years running Cumulus in various versions and this is the trickiest problem I've come across yet...

    Martin

    User avatar
    mcrossley
    Posts: 5938
    Joined: Thu 07 Jan 2010 9:44 pm
    Weather Station: Davis VP2
    Operating System: Stretch Lite rPi
    Location: Wilmslow, Cheshire, UK
    Contact:

    Re: Another ftp issue

    Post by mcrossley » Sat 11 Jan 2020 7:12 pm

    Yeah, I'm puzzled too. If you are getting all the data (temp, pressure, wind etc) on the dashboard page, then the WMR100 station uses the same code to "add it in" to Cumulus as all the other stations.

    thegasman
    Posts: 36
    Joined: Sun 24 Mar 2013 6:42 pm
    Weather Station: WMR88
    Operating System: Raspbian on Pi2
    Location: Ayr, Scotland, United Kingdom
    Contact:

    Re: Another ftp issue

    Post by thegasman » Sun 12 Jan 2020 6:11 pm

    Screenshot (11).png
    Screenshot (10).png
    Screen snapshots attached show live data is ok (the wind sensor is broken ATM) but nothing in tempdata.json. Cumulus has been running for 24 hours.

    Martin
    You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

    User avatar
    mcrossley
    Posts: 5938
    Joined: Thu 07 Jan 2010 9:44 pm
    Weather Station: Davis VP2
    Operating System: Stretch Lite rPi
    Location: Wilmslow, Cheshire, UK
    Contact:

    Re: Another ftp issue

    Post by mcrossley » Sun 12 Jan 2020 10:19 pm

    thegasman wrote:
    Sun 12 Jan 2020 6:11 pm
    (the wind sensor is broken ATM)

    Ah! And there we have it I think. Cumulus requires a minimum set of sensors to function fully. FAQ

    thegasman
    Posts: 36
    Joined: Sun 24 Mar 2013 6:42 pm
    Weather Station: WMR88
    Operating System: Raspbian on Pi2
    Location: Ayr, Scotland, United Kingdom
    Contact:

    Re: Another ftp issue

    Post by thegasman » Mon 13 Jan 2020 6:48 pm

    mcrossley wrote:
    Sun 12 Jan 2020 10:19 pm
    Ah! And there we have it I think. Cumulus requires a minimum set of sensors to function fully. FAQ
    You're right, that was it! Adding NoSensorCheck=1 to cumulu.ini got everything working again. Thank you so much for your help, I would never have figured that out.
    I'll need to get out on the roof once Brendan has passed and get the anemometer down to fix.

    Could I politely suggest that a little message to the effect "Logging functionality disabled due to inadequate data" be added to MXDiags when this happens to help people in the future?

    Martin

    User avatar
    mcrossley
    Posts: 5938
    Joined: Thu 07 Jan 2010 9:44 pm
    Weather Station: Davis VP2
    Operating System: Stretch Lite rPi
    Location: Wilmslow, Cheshire, UK
    Contact:

    Re: Another ftp issue

    Post by mcrossley » Mon 13 Jan 2020 6:50 pm

    thegasman wrote:
    Mon 13 Jan 2020 6:48 pm
    Could I politely suggest that a little message to the effect "Logging functionality disabled due to inadequate data" be added to MXDiags when this happens to help people in the future?
    I'll take a look :)

    Post Reply