Welcome to the Cumulus Support forum.

Latest Cumulus MX release v3.0.2 build 3052 - 13 September 2019.
Legacy Cumulus 1 release v1.9.4 (build 1099) - 28 November 2014

See the Wiki for downloading either version.

New installation on Pi3B + with Buster and Mono 6.0 does not work

Discussion of version 3 of Cumulus, which runs on Windows, Linux, and OS X. All Cumulus MX queries in here, please.

Moderator: mcrossley

User avatar
HansR
Posts: 177
Joined: Sat 20 Oct 2012 6:53 am
Weather Station: Davis Vantage Pro 2+
Operating System: Raspbian GNU/Linux 9 (stretch)
Location: Wagenborgen (NL)
Contact:

Re: New installation on Pi3B + with Buster and Mono 6.0 does not work

Post by HansR » Mon 02 Sep 2019 8:26 pm

I think he already knows, but can't harm to draw his attention to this thread.
Hans Rottier

Davis Vantage Pro 2+
Raspberry Pi 3 Model B Plus Rev 1.3
Raspbian GNU/Linux 9 (stretch) / Linux 4.19.58-v7+
Mono JIT compiler version 4.6.2 (Debian 4.6.2.7+dfsg-1)
Cumulus MX 3.0.2 b3052
https://meteo-wagenborgen.nl

Simbor
Posts: 26
Joined: Sun 28 Mar 2010 4:24 pm
Weather Station: WH 3080 (WH3100)
Operating System: raspy 3B+
Location: Nord Italy
Contact:

Re: New installation on Pi3B + with Buster and Mono 6.0 does not work

Post by Simbor » Mon 02 Sep 2019 8:49 pm

I've uploaded all the data .log files, from 2008 to August 2019. The file name is the same between Cumulus and CumulusMX, including upper and lower case letters and dots.
There is no trace of these in MX
http://sbonweb.altervista.org/meteo/record.htm

Even the graphics: through local browsers I see them perfectly. On the site where they are loaded instead no
http://sbonweb.altervista.org/meteo/trends.htm

Is it always a problem related to Mono ?

PS: I started the translation of some pages


Screenshot at Sep 02 22-46-01.png
Screenshot at Sep 02 22-46-20.png
Screenshot at Sep 02 22-47-32.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

freddie
Posts: 474
Joined: Wed 08 Jun 2011 11:19 am
Weather Station: Davis Vantage Pro 2
Operating System: GNU/Linux (Ubuntu 18.04)
Location: Dorrington, Shropshire
Contact:

Re: New installation on Pi3B + with Buster and Mono 6.0 does not work

Post by freddie » Mon 02 Sep 2019 9:26 pm

Simbor wrote:
Mon 02 Sep 2019 8:49 pm
I've uploaded all the data .log files, from 2008 to August 2019. The file name is the same between Cumulus and CumulusMX, including upper and lower case letters and dots.
There is no trace of these in MX
http://sbonweb.altervista.org/meteo/record.htm
Cumulus doesn't appear to be reading any of your data before September 2019. The date/time format changed for certain data files between Cumulus 1.9 and Cumulus MX. This is covered in the first thread in the MX forum. You might wish to check this.
Simbor wrote:
Mon 02 Sep 2019 8:49 pm
Even the graphics: through local browsers I see them perfectly. On the site where they are loaded instead no
http://sbonweb.altervista.org/meteo/trends.htm
You don't appear to have uploaded the javascript files. The graphics under MX are generated by Javascript. In Cumulus 1.9 they were static images that were uploaded. This is covered in the first thread in the MX forum.
Simbor wrote:
Mon 02 Sep 2019 8:49 pm
Is it always a problem related to Mono ?
No, I don't believe these two are related to Mono.
Freddie
Image

User avatar
mcrossley
Posts: 5626
Joined: Thu 07 Jan 2010 9:44 pm
Weather Station: Davis VP2
Operating System: Stretch Lite rPi
Location: Wilmslow, Cheshire, UK
Contact:

Re: New installation on Pi3B + with Buster and Mono 6.0 does not work

Post by mcrossley » Tue 03 Sep 2019 8:07 am

I am aware of these issues with Mono 6.0. Unfortunately I am away from home and I am having problems with my VPN access back to my development systems. So it is going to be later this week before I can start investigating.

Simbor
Posts: 26
Joined: Sun 28 Mar 2010 4:24 pm
Weather Station: WH 3080 (WH3100)
Operating System: raspy 3B+
Location: Nord Italy
Contact:

Re: New installation on Pi3B + with Buster and Mono 6.0 does not work

Post by Simbor » Tue 03 Sep 2019 9:54 pm

Thanks to google, I found this guide by Andrea Fracassi whom I thank publicly (maybe he is also a member, I don't know)

http://www.fracassi.net/meteopassione/cumulus_mx.htm

I uninstalled Mono 6 and installed 3.10 thanks to these commands:

Code: Select all

sudo apt remove --purge --auto-remove mono-runtime
sudo wget http://www.fracassi.net/raspy/mono_3.10.deb.zip
sudo mv mono_3.10.deb.zip mono_3.10.deb
sudo dpkg -i mono_3.10.deb
sudo rm mono_3.10.deb
Apparently now everything works on the Pi side, even the settings.
I have yet to figure out how to make the graphs work on the website and check if I can restore the old logs (10 years of weather data).
If any willing were so kind as to help me, if I would be really happy and grateful.

User avatar
HansR
Posts: 177
Joined: Sat 20 Oct 2012 6:53 am
Weather Station: Davis Vantage Pro 2+
Operating System: Raspbian GNU/Linux 9 (stretch)
Location: Wagenborgen (NL)
Contact:

Re: New installation on Pi3B + with Buster and Mono 6.0 does not work

Post by HansR » Wed 04 Sep 2019 6:24 am

Simbor wrote:
Tue 03 Sep 2019 9:54 pm
(maybe he is also a member, I don't know)
Yes, he is a member: andrea_iw2ntf. He also apparently did publish his buster image with cumulus installed, as well as some other ideas.
Hans Rottier

Davis Vantage Pro 2+
Raspberry Pi 3 Model B Plus Rev 1.3
Raspbian GNU/Linux 9 (stretch) / Linux 4.19.58-v7+
Mono JIT compiler version 4.6.2 (Debian 4.6.2.7+dfsg-1)
Cumulus MX 3.0.2 b3052
https://meteo-wagenborgen.nl

Post Reply