Welcome to the Cumulus Support forum.

Latest Cumulus MX release 3.6.10 (build 3086) - 24 June 2020 (please see important announcement regarding releases since 3.5.0)
Legacy Cumulus 1 release v1.9.4 (build 1099) - 28 November 2014 (a patch is available for 1.9.4 build 1099 that extends the date range of the NOAA report and Snow Index drop-down menus to 2030)

See the Wiki to download the software or click on the Downloads link in the Forum Banner.

Missing data on dashboard

From build 3044 the development baton passed to Mark Crossley. Mark has been responsible for all the Builds since. He has made the code available on GitHub. It is Mark's hope that others will join in this development, but at the very least he welcomes your ideas for future developments (see Cumulus MX Development suggestions).

Moderator: mcrossley

User avatar
HansR
Posts: 1094
Joined: Sat 20 Oct 2012 6:53 am
Weather Station: Davis Vantage Pro 2+
Operating System: Raspbian GNU/Linux 10 (Buster)
Location: Wagenborgen (NL)
Contact:

Re: Missing data on dashboard

Post by HansR »

OK, Have been away for a day, back to the issue. My whole system crumbled - apparently after some cache period expired the whole interface went down, could not reach the settings anymore. So I had to reinstall.

I was a bit ahead of you and took the liberty to install a completely new system: raspbian buster which contains mono 6.0.0.319. That did not improve things, on the contrary.
I removed 6.0.0.319 and installed 5.18.0.225 according to your 5.x suggestion (which was NOT a singular operation).
That did NOT solve the problem.

So what I left with is reverting some old system. I had one backup image from a week ago, just before the problem. I'll put that back and copy the current Cumulus install over it. See what that does. I'll get back on this (currently restoring).

NB: During the whole process of trial and error, I got several times the following message:
Instellen van monodoc-http (4.2-3xamarin1+raspbian10b1) ...
Use of uninitialized value $libs in concatenation (.) or string at /usr/sbin/mono-xsp4-update line 216.
[ ok ] Restarting mono-xsp4 (via systemctl): mono-xsp4.service.
Maybe coincidence, maybe related.

It might be interesting to contact the development group of Mono and notify them of this issue.
You can't stay on Jessie or Stretch forever, the world turns.
If you don't and the problem does not magically go away in subsequent versions, you may have to solve it in CumulusMX itself, dates and strings are too important in Cumulus.

I will follow up with the result of my restore exercise.
After that I will stop this,it takes too much time.
https://meteo-wagenborgen.nl / Cumulus 3.6.8 (build: 3084)
Davis Vantage Pro 2+ / Raspberry Pi 3 Model B Plus Rev 1.3
Raspbian Linux 10 (buster) / 4.19.118-v7+ armv7l
Mono JIT compiler version 6.8.0.123 (tarball Tue May 12 15:31:43 UTC 2020)

Matt.j5b
Posts: 471
Joined: Mon 28 Nov 2011 2:13 am
Weather Station: Davis VP2 with DFARS
Operating System: RPi Raspbian (Buster)
Location: Ferny Grove, Brisbane, Australia
Contact:

Re: Missing data on dashboard

Post by Matt.j5b »

Thanks Mark for the information. I have successfully reverted mono back to version 5.18.0.268. The install failed the first time but installed correctly the second time.

And now I see dashboard pages correctly with no 500 errors. However I cannot view the dashboard pages (timed out in the loading) on other devices on the LAN, which I will need to figure out.
Regards, Matt of Brisbane, Australia
Ferny Grove Weather
Image

User avatar
HansR
Posts: 1094
Joined: Sat 20 Oct 2012 6:53 am
Weather Station: Davis Vantage Pro 2+
Operating System: Raspbian GNU/Linux 10 (Buster)
Location: Wagenborgen (NL)
Contact:

Re: Missing data on dashboard

Post by HansR »

OK, I managed to restore an 8 day old image from before I started the exercise and restored my cumulus backup from this morning. Everything is working as before (with: Mono JIT compiler version 4.6.2 (Debian 4.6.2.7+dfsg-1) ) just missed a day of data. I have learned something, hope you all have as well.
https://meteo-wagenborgen.nl / Cumulus 3.6.8 (build: 3084)
Davis Vantage Pro 2+ / Raspberry Pi 3 Model B Plus Rev 1.3
Raspbian Linux 10 (buster) / 4.19.118-v7+ armv7l
Mono JIT compiler version 6.8.0.123 (tarball Tue May 12 15:31:43 UTC 2020)

Matt.j5b
Posts: 471
Joined: Mon 28 Nov 2011 2:13 am
Weather Station: Davis VP2 with DFARS
Operating System: RPi Raspbian (Buster)
Location: Ferny Grove, Brisbane, Australia
Contact:

Re: Missing data on dashboard

Post by Matt.j5b »

Certainly have learnt from this as I still quite new to using the pi and Debian. Good to hear you had success.
Regards, Matt of Brisbane, Australia
Ferny Grove Weather
Image

User avatar
mcrossley
Posts: 6600
Joined: Thu 07 Jan 2010 9:44 pm
Weather Station: Davis VP2
Operating System: Buster Lite rPi
Location: Wilmslow, Cheshire, UK
Contact:

Re: Missing data on dashboard

Post by mcrossley »

For another purpose (testing some hardware) I installed a brand new fresh download of Raspbian Buster from the official site (dated last month), installed mono-complete, and it installed version 5.18 for me?

User avatar
HansR
Posts: 1094
Joined: Sat 20 Oct 2012 6:53 am
Weather Station: Davis Vantage Pro 2+
Operating System: Raspbian GNU/Linux 10 (Buster)
Location: Wagenborgen (NL)
Contact:

Re: Missing data on dashboard

Post by HansR »

Stranger Things?

I installed Buster from here (Raspbian Buster with desktop and recommended software).
Ran raspi-config to set everything up including locale for NL (did you use en_GB or another locale?).
Then downloaded/installed mono-complete from here (Raspbian 10).
This resulted in Mono version 6.0.0.319 (current stable version is already 327, stability apparently is rather overrated).
This was downloaded and installed 28/29th.

If that goes different elsewhere, it's beyond my comprehension. And maybe/probably everybody's.
https://meteo-wagenborgen.nl / Cumulus 3.6.8 (build: 3084)
Davis Vantage Pro 2+ / Raspberry Pi 3 Model B Plus Rev 1.3
Raspbian Linux 10 (buster) / 4.19.118-v7+ armv7l
Mono JIT compiler version 6.8.0.123 (tarball Tue May 12 15:31:43 UTC 2020)

Matt.j5b
Posts: 471
Joined: Mon 28 Nov 2011 2:13 am
Weather Station: Davis VP2 with DFARS
Operating System: RPi Raspbian (Buster)
Location: Ferny Grove, Brisbane, Australia
Contact:

Re: Missing data on dashboard

Post by Matt.j5b »

And I have fixed the issue viewing the dashboard on devices on my LAN, so now have it back to the way it was. It was an IP address conflict of my network connection redundancy I have added to the pi when the sometimes unreliable network connection goes down (NBN: a new nationwide broadband upgrade rolled out as cheaply and fast as possible using existing ancient and outdated infrastructure and technology)
Regards, Matt of Brisbane, Australia
Ferny Grove Weather
Image

User avatar
mcrossley
Posts: 6600
Joined: Thu 07 Jan 2010 9:44 pm
Weather Station: Davis VP2
Operating System: Buster Lite rPi
Location: Wilmslow, Cheshire, UK
Contact:

Re: Missing data on dashboard

Post by mcrossley »

HansR wrote:
Thu 29 Aug 2019 6:58 pm
Stranger Things?

I installed Buster from here (Raspbian Buster with desktop and recommended software).
Only difference is I always use the headless lite version. But you'd think a distro is a distro and should be using the same repository sources :groan:

Herbaldew
Posts: 96
Joined: Sun 12 Mar 2017 8:33 pm
Weather Station: VP2+
Operating System: Raspbian Buster
Location: US Mid-Atlantic

Re: Missing data on dashboard

Post by Herbaldew »

mcrossley wrote:
Thu 29 Aug 2019 5:07 pm
For another purpose (testing some hardware) I installed a brand new fresh download of Raspbian Buster from the official site (dated last month), installed mono-complete, and it installed version 5.18 for me?
Raspbian Buster w/Desktop - 5.18 installed here as well.

I used to force a newer version prior to the Buster release for all to work properly, but Buster w/ the default 5.18 has worked perfectly for me.

Just for anyone who didn't know - to install the default version of Mono (currently 5.18):

Code: Select all

Sudo apt-get update
sudo apt-get install mono-complete
Last edited by Herbaldew on Sun 01 Sep 2019 7:25 pm, edited 1 time in total.

User avatar
HansR
Posts: 1094
Joined: Sat 20 Oct 2012 6:53 am
Weather Station: Davis Vantage Pro 2+
Operating System: Raspbian GNU/Linux 10 (Buster)
Location: Wagenborgen (NL)
Contact:

Re: Missing data on dashboard

Post by HansR »

Please, mention the locale you are using in relation to this problem.
https://meteo-wagenborgen.nl / Cumulus 3.6.8 (build: 3084)
Davis Vantage Pro 2+ / Raspberry Pi 3 Model B Plus Rev 1.3
Raspbian Linux 10 (buster) / 4.19.118-v7+ armv7l
Mono JIT compiler version 6.8.0.123 (tarball Tue May 12 15:31:43 UTC 2020)

Matt.j5b
Posts: 471
Joined: Mon 28 Nov 2011 2:13 am
Weather Station: Davis VP2 with DFARS
Operating System: RPi Raspbian (Buster)
Location: Ferny Grove, Brisbane, Australia
Contact:

Re: Missing data on dashboard

Post by Matt.j5b »

Just in case anyone wants to know how I reverted to the previous version of mono:

Code: Select all

sudo nano /etc/apt/sources.list.d/mono-official-stable.list
changed to:

Code: Select all

 deb https://download.mono-project.com/repo/debian/ stable-stretch/snapshots/5.18.0.268 main

Code: Select all

sudo apt-get remove mono-complete
sudo apt autoremove
sudo reboot
sudo apt-get update
sudo apt-get install mono-complete
Regards, Matt of Brisbane, Australia
Ferny Grove Weather
Image

Post Reply