Welcome to the Cumulus Support forum.

Latest Cumulus MX release v3.0.0 build 3050 - 1 May 2019.
Legacy Cumulus 1 release v1.9.4 (build 1099) - 28 November 2014

See the Wiki for downloading either version.

help, i need somebody...

Discussion of version 3 of Cumulus, which runs on Windows, Linux, and OS X. All Cumulus MX queries in here, please.

Moderator: mcrossley

Post Reply
Polin
Posts: 14
Joined: Wed 08 Apr 2015 4:40 am
Weather Station: WMR200
Operating System: W7
Location: Adrados, Segovia, Spain

help, i need somebody...

Post by Polin » Wed 14 Aug 2019 12:59 pm

good afternoon
maybe this is already in the forum but I have not been able to find it ..
I am a user of cumulus 1.9.4 for 5 years now ..
As this version of cumulus has an expiration date, I have thought about switching to cumulus mx ..
but I'm very clumsy and I don't understand what needs to be done ..
can someone tell me step by step how to install cumulus mx?
if it were also in Spanish, it would be great ...
(my English is not very good ... google translator ...)
greetings and thanks...

User avatar
PaulMy
Posts: 1922
Joined: Sun 28 Sep 2008 11:54 pm
Weather Station: Davis Vantage Pro 2+ w/Envoy USB
Operating System: Windows-8
Location: Komoka, ON Canada
Contact:

Re: help, i need somebody...

Post by PaulMy » Wed 14 Aug 2019 2:36 pm

Hi Polin,

First, Cumulus 1.9.4 will not be expiring after 2020. What will happen is that the Cumulus 1 menu functions that have pull-down menus showing years, such as [View] [This year] will continue to show years to 2020 in the drop-down, but not past year 2020

CumulsMX is quite easy to install.
1. Download and unzip - i.e. to C:\CumulusMX
2. Stop Cumulus 1
3. Copy the full Cumulus 1 C:\Cumulus\data folder to \CumulusMX\
4. Copy the Cumulus 1 C:\Cumulus\cumulus.ini to C:\CumulusMX\Cumulus.ini (note the Cumulus name change with a capital C)

That's it, unless you've done customization, then
Copy in any modified or edited files from C:\Cumulus\web\ to C:\CumulusMX\web\
And if you use customized webtags that use date/time there have been some changes in that between Cumulus 1 and CumulusMX that you would need to edit.

To run CumulkusMX go to your C:\CumulusMX and right click on CumulusMX.exe and Run as administrator. The DOS startup screen will display and you will leave it running.
Open a new browser and enter http://*:8998 using your computer IP address instead of * so something like http://192.0.0.13:8998
Give it a little while for the dashboard to populate and then you can view, change settings, etc.

If you just want to experiment with MX you can stop CumulusMX (press Ctrl C at the CumulusMX DOS screen) and then run Cumulus 1 again.

Enjoy,
Paul

Polin
Posts: 14
Joined: Wed 08 Apr 2015 4:40 am
Weather Station: WMR200
Operating System: W7
Location: Adrados, Segovia, Spain

Re: help, i need somebody...

Post by Polin » Wed 14 Aug 2019 2:44 pm

first, thanks for the quick response ..

Of course, the problem is that all reports, graphics, ... will be disabled after 2020 ..

User avatar
PaulMy
Posts: 1922
Joined: Sun 28 Sep 2008 11:54 pm
Weather Station: Davis Vantage Pro 2+ w/Envoy USB
Operating System: Windows-8
Location: Komoka, ON Canada
Contact:

Re: help, i need somebody...

Post by PaulMy » Wed 14 Aug 2019 4:08 pm

Not sure about that. The [View] [Graphs] are not date coded and I believe that is what is updated in the web files, and the [View] [Select-A-Graph] date picker goes beyond 2020.

Enjoy,
Paul

Polin
Posts: 14
Joined: Wed 08 Apr 2015 4:40 am
Weather Station: WMR200
Operating System: W7
Location: Adrados, Segovia, Spain

Re: help, i need somebody...

Post by Polin » Wed 14 Aug 2019 4:30 pm

Do you think then that it has no expiration date?
I really like 1.9.4, both the way of treating the data and the interface ..

On the other hand, I get to boot MX, but it doesn't take the data from the station
when running mx.exe, the DOS window says that it recognizes the station and everything works correctly, but when opening the browser it is without receiving data
Thank you..

Polin
Posts: 14
Joined: Wed 08 Apr 2015 4:40 am
Weather Station: WMR200
Operating System: W7
Location: Adrados, Segovia, Spain

Re: help, i need somebody...

Post by Polin » Wed 14 Aug 2019 4:41 pm

Where does the 2020 limit that appears in the rest of the reports come from?

User avatar
PaulMy
Posts: 1922
Joined: Sun 28 Sep 2008 11:54 pm
Weather Station: Davis Vantage Pro 2+ w/Envoy USB
Operating System: Windows-8
Location: Komoka, ON Canada
Contact:

Re: help, i need somebody...

Post by PaulMy » Wed 14 Aug 2019 6:07 pm

There are other threads here on the forum that better describe the limitation of Cumulus 1.

On your CumulusMX issue, can you look at the lMXdiags file to see what it shows, or zip and attach.

Enjoy,
Paul

Polin
Posts: 14
Joined: Wed 08 Apr 2015 4:40 am
Weather Station: WMR200
Operating System: W7
Location: Adrados, Segovia, Spain

Re: help, i need somebody...

Post by Polin » Wed 14 Aug 2019 8:28 pm

I have tried to solve it for myself, but I have been unable ..
I am sending MXdiags file ...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Phil23
Posts: 192
Joined: Sat 16 Jul 2016 11:59 pm
Weather Station: Davis Vantage Pro2 Plus
Operating System: Win7 Pro
Location: Australia

Re: help, i need somebody...

Post by Phil23 » Wed 14 Aug 2019 9:12 pm

looks like it's starting & connection to the station from that log.

Is it the interface you cant get to?

Have you tried typing http://localhost:8998 into the address bar of the browser?
Image

Polin
Posts: 14
Joined: Wed 08 Apr 2015 4:40 am
Weather Station: WMR200
Operating System: W7
Location: Adrados, Segovia, Spain

Re: help, i need somebody...

Post by Polin » Wed 14 Aug 2019 9:31 pm

I am sending screenshots of cumulumx.exe running and browser...

and this is what i have seen in mxdiags

2019-08-14 22:22:24.360 Debug logging is disabled
2019-08-14 22:22:24.360 Data logging is disabled

but I can't find how to fix it
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Polin
Posts: 14
Joined: Wed 08 Apr 2015 4:40 am
Weather Station: WMR200
Operating System: W7
Location: Adrados, Segovia, Spain

Re: help, i need somebody...

Post by Polin » Thu 15 Aug 2019 10:00 am

already solved ..
I've erased everything and started again, and now it works ...
thanks to everyone

User avatar
PaulMy
Posts: 1922
Joined: Sun 28 Sep 2008 11:54 pm
Weather Station: Davis Vantage Pro 2+ w/Envoy USB
Operating System: Windows-8
Location: Komoka, ON Canada
Contact:

Re: help, i need somebody...

Post by PaulMy » Thu 15 Aug 2019 12:36 pm

Glad you have it working so you can play around with it.

In the future when you have an issue it is good to click (turn on) the Debug and Data logging in the Station settings Options as that will give additional information to troubleshoot.

Enjoy,
Paul

freddie
Posts: 450
Joined: Wed 08 Jun 2011 11:19 am
Weather Station: Davis Vantage Pro 2
Operating System: GNU/Linux (Ubuntu 18.04)
Location: Dorrington, Shropshire
Contact:

Re: help, i need somebody...

Post by freddie » Thu 15 Aug 2019 2:09 pm

PaulMy wrote:
Thu 15 Aug 2019 12:36 pm
In the future when you have an issue it is good to click (turn on) the Debug and Data logging in the Station settings Options
...not forgetting to restart MX when you have done this.
Freddie
Image

Post Reply