Welcome to the Cumulus Support forum.

Latest Cumulus MX release v3.0.0 build 3050 - 1 May 2019.
Legacy Cumulus 1 release v1.9.4 (build 1099) - 28 November 2014

See the Wiki for downloading either version.

Connection closed error

Discussion of version 3 of Cumulus, which runs on Windows, Linux, and OS X. All Cumulus MX queries in here, please.

Moderator: mcrossley

Post Reply
beeman
Posts: 119
Joined: Sat 14 Mar 2009 1:04 pm
Weather Station: Davis Vantage Vue
Operating System: Raspbian
Location: South Oxfordshire, UK

Connection closed error

Post by beeman » Tue 30 Jul 2019 4:08 pm

I'm running Cumulus MX 3.0.0 b3043 on a Pi Zero. Sometimes when I connect to Cumulus from my laptop with http://192.168.1.94:8998/index.html the page never loads. Sometimes I get a small box with Connection closed, sometimes nothing at all just the spinny wheel. If I leave the page trying to connect it sometimes does after 30 - 60 minutes. Other times it connects first time.

I've tried Firefox 68.0.1 and IE 11.239. I can still PuTTY into the pi from the laptop. Router is the same one I've always had and the Pi has not been upgraded since it was built :shock: .

[Edit] Forgot to mention that the Pi is connected via wireless as is the laptop.

Any suggestions as to where to start with sorting this problem?

Many thanks,
Dave
Image

water01
Posts: 1547
Joined: Sat 13 Aug 2011 9:33 am
Weather Station: WH1081
Operating System: Windows 7 64bit HP SP1
Location: Somewhere in the USA
Contact:

Re: Connection closed error

Post by water01 » Wed 31 Jul 2019 2:57 am

Not sure, but my personal guess is it would depend on the processor load on the Pi Zero. It is a very low powered Pi so if you try to make a browser connection when the processor is heavily loaded the connection will either take a long time or time out. And vice versa if it is lightly loaded it will connect right away.

beeman
Posts: 119
Joined: Sat 14 Mar 2009 1:04 pm
Weather Station: Davis Vantage Vue
Operating System: Raspbian
Location: South Oxfordshire, UK

Re: Connection closed error

Post by beeman » Wed 31 Jul 2019 8:21 am

Hi David, thanks for your response.

The Pi Zero is used for Cumulus only. "top" shows the load average is around 0.15 to 0.2. CPU is running at 10%.

I'm not familiar with Linux but doing a few searches pointed me to netstat. Looks like port 8998 is open on the Pi

Code: Select all

pi@pi_zero:~ $ sudo netstat --tcp --listening --programs --numeric
Active Internet connections (only servers)
Proto Recv-Q Send-Q Local Address           Foreign Address         State       PID/Program name
tcp        0      0 0.0.0.0:8998            0.0.0.0:*               LISTEN      678/mono
tcp        0      0 0.0.0.0:22              0.0.0.0:*               LISTEN      655/sshd
tcp        0      0 0.0.0.0:8002            0.0.0.0:*               LISTEN      678/mono
tcp6       0      0 :::22                   :::*                    LISTEN      655/sshd
Are there any log files I can look at which might help?
I'll reboot the Pi and the router and report back.

Thanks, Dave
Image

User avatar
PaulMy
Posts: 1922
Joined: Sun 28 Sep 2008 11:54 pm
Weather Station: Davis Vantage Pro 2+ w/Envoy USB
Operating System: Windows-8
Location: Komoka, ON Canada
Contact:

Re: Connection closed error

Post by PaulMy » Wed 31 Jul 2019 12:30 pm

Are there any log files I can look at which might help?
MXdiags folder has the logs. Having Debug and Data logging ticked may be helpful.

Updating to latest MX version would also be a recommendation.

Enjoy,
Paul

beeman
Posts: 119
Joined: Sat 14 Mar 2009 1:04 pm
Weather Station: Davis Vantage Vue
Operating System: Raspbian
Location: South Oxfordshire, UK

Re: Connection closed error

Post by beeman » Wed 31 Jul 2019 8:24 pm

Thanks Paul.

I thought I'd go the whole hog and update to Buster. I've read that there is a bit of a problem with getting the correct version of Mono to work with Cumulus.

What are your recommendations?

Dave
Image

User avatar
PaulMy
Posts: 1922
Joined: Sun 28 Sep 2008 11:54 pm
Weather Station: Davis Vantage Pro 2+ w/Envoy USB
Operating System: Windows-8
Location: Komoka, ON Canada
Contact:

Re: Connection closed error

Post by PaulMy » Thu 01 Aug 2019 2:26 am

Sorry, I've only used CumulusMX with Windows and can't suggest anything for other systems.

Enjoy,
Paul

beeman
Posts: 119
Joined: Sat 14 Mar 2009 1:04 pm
Weather Station: Davis Vantage Vue
Operating System: Raspbian
Location: South Oxfordshire, UK

Re: Connection closed error

Post by beeman » Thu 01 Aug 2019 8:40 pm

No problem. I've followed the install instructions by ExperiMentor viewtopic.php?f=27&t=16931 and I seem to have a working system. What files do I need to copy over from my old system? I've done /data /web /webfiles /interface and Cumulus.ini

Thanks,
Dave
Image

User avatar
PaulMy
Posts: 1922
Joined: Sun 28 Sep 2008 11:54 pm
Weather Station: Davis Vantage Pro 2+ w/Envoy USB
Operating System: Windows-8
Location: Komoka, ON Canada
Contact:

Re: Connection closed error

Post by PaulMy » Fri 02 Aug 2019 2:13 am

Mark, who is maintaining CumulusMX, has been adding the list of files updated at each build update so you would need to check each update post from b.3043 to current. However, I usually install the full new download and copy in the most current \data folder, Cumulus.ini, and any \web files that I may have edited.

Enjoy,
Paul

beeman
Posts: 119
Joined: Sat 14 Mar 2009 1:04 pm
Weather Station: Davis Vantage Vue
Operating System: Raspbian
Location: South Oxfordshire, UK

Re: Connection closed error

Post by beeman » Fri 02 Aug 2019 9:28 pm

Hi Paul, I have CumulusMX 3050 working without the "Connection closed" error and with all my old data! It is running Raspbian Buster on a Pi 3 B+. Next to try a Pi zero W as I need the Pi3 for something else. I'll report back.

Thanks for your support,
Dave
Image

Post Reply