Welcome to the Cumulus Support forum.

Latest Cumulus MX release v3.0.0 build 3048 - 02 March 2019.
Legacy Cumulus 1 release v1.9.4 (build 1099) - 28 November 2014

See the Wiki for downloading either version.

Cumulus MX install

Discussion of version 3 of Cumulus, which runs on Windows, Linux, and OS X. All Cumulus MX queries in here, please.

Moderator: mcrossley

Post Reply
Worf
Posts: 15
Joined: Mon 06 Feb 2012 1:06 pm
Weather Station: N96GY
Operating System: Windows 8.1
Location: Pwllheli, Gwynedd
Contact:

Cumulus MX install

Post by Worf » Tue 05 Feb 2019 10:03 pm

Please bear with me as a non techy pensioneer!
I have been running Cumulus 1 for many years on my pc (currently [url]nttp://www.aberdaronweather.co.uk[/url] ) but realise that this format is now not "responsive"
I take it that that is why Cumulus MX has been developed.
I have found the download and installation instructions viewtopic.php?f=27&t=12908
Do the installation instructions dated 2015 still apply, or is there a newer version?
Would it be easier for the likes of me to start with a completely new installation in case I lose everything trying to migrate my current data.? (or would I be better to leave well enough alone at my age :roll: )
Image

User avatar
mcrossley
Posts: 5450
Joined: Thu 07 Jan 2010 9:44 pm
Weather Station: Davis VP2
Operating System: Stretch Lite rPi
Location: Wilmslow, Cheshire, UK
Contact:

Re: Cumulus MX install

Post by mcrossley » Tue 05 Feb 2019 11:28 pm

There is no compelling reason to migrate to MX, Cumulus 1 should carry on chugging away for the foreseeable future. The drop down lists for some items in C1 only go up to 2020, though that will not prevent anything working. If however there is some Windows type update that breaks things in teh future, then we are not going be able to fix C1 and you would be forced to migrate.

I *always* recommend you install MX in parallel with C1 rather than over the top. Then you can fiddle with it until you are happy just by ending C1 and starting MX. After each "fiddle" just stop MX, start C1 and it will catch up from where it left off. Once you are happy with MX then perform a final copy of the data files from C1 to MX and you're done.

Do read the installation notes and the FAQ carefully - there are some minor changes required to the data .ini files (and Cumulus.ini) in order for them to work properly with MX.

Worf
Posts: 15
Joined: Mon 06 Feb 2012 1:06 pm
Weather Station: N96GY
Operating System: Windows 8.1
Location: Pwllheli, Gwynedd
Contact:

Re: Cumulus MX install

Post by Worf » Wed 06 Feb 2019 10:52 am

Many thanks for that. The only reason for changing, is to make it more "mobile friendly".
I will give it a try.
Image

griffo42
Posts: 27
Joined: Thu 10 Dec 2015 6:41 am
Weather Station: Davis VantageVue
Operating System: Win 10
Location: Brisbane, Queensland, Australia
Contact:

Re: Cumulus MX install

Post by griffo42 » Fri 01 Mar 2019 12:17 pm

Hi All

I am in much the same category as Worf. I have CumulusMX downloaded and unzipped into a folder on my desktop running Windows 10. I have run CumulusMX.exe as Administrator and what I get is as in the attachment.

What is the next step please?

My current version of Cumulus is hosted by an external web hosting service and feeds into the Saratoga templates. I have read all of the instructions that I can find on this Board and the FAQ and can't see where to go from here. Help please.

Thanks
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Keith
Carina Weather
Brisbane, Australia
Davis Vantage Vue Model #6357
http://www.kstwx.net/cu/index.htm
http://www.kstwx.net/index.php
Image

freddie
Posts: 411
Joined: Wed 08 Jun 2011 11:19 am
Weather Station: Davis Vantage Pro 2
Operating System: GNU/Linux (Ubuntu 18.04)
Location: Ystrad, Rhondda, Wales
Contact:

Re: Cumulus MX install

Post by freddie » Fri 01 Mar 2019 12:44 pm

griffo42 wrote:
Fri 01 Mar 2019 12:17 pm
I have CumulusMX downloaded and unzipped into a folder on my desktop running Windows 10. I have run CumulusMX.exe as Administrator and what I get is as in the attachment.

What is the next step please?

My current version of Cumulus is hosted by an external web hosting service and feeds into the Saratoga templates. I have read all of the instructions that I can find on this Board and the FAQ and can't see where to go from here.
The first step would be to read the first post in this subforum. In short, it will describe the fact that Cumulus MX does not have a GUI, and you access all of its functions through a web browser. The post describes other stuff as well. There are several posts on the forum about migrating to MX from Cumulus 1. You should find that your Cumulus 1 data will be read by MX.

Happy reading :-)
Freddie
Image

Post Reply