Welcome to the Cumulus Support forum.

Latest Cumulus MX release v3.3.0 (build 3063) - 10 January 2020.
    Legacy Cumulus 1 release v1.9.4 (build 1099) - 28 November 2014

    See the Wiki for downloading either version.

    Things in Cumulus 1 missing from Cumulus MX

    Discussion of version 3 of Cumulus, which runs on Windows, Linux, and OS X. All Cumulus MX queries in here, please.

    Moderator: mcrossley

    nicksnet
    Posts: 26
    Joined: Mon 23 Sep 2013 6:09 pm
    Weather Station: davis vantage pro2 inc FARS.
    Operating System: windows 10
    Location: Oshawa, Ontario, CANADA.
    Contact:

    Re: Things in Cumulus 1 missing from Cumulus MX

    Post by nicksnet » Sat 15 Aug 2015 9:11 pm

    Hi Steve,

    Are the following tags implemented in MX:

    Station System up time, Cumulus was Last Started, CPU Type, Station System Free Memory, Display Mode, Total Size of Disk, Disk Space Available To Cumulus ?

    Thanks Steve,

    Nick. DW7240.com
    ImageImage
    Image

    water01
    Posts: 1587
    Joined: Sat 13 Aug 2011 9:33 am
    Weather Station: WH1081
    Operating System: Windows 10 64bit
    Location: Burnham-on-Sea
    Contact:

    Re: Things in Cumulus 1 missing from Cumulus MX

    Post by water01 » Sat 15 Aug 2015 9:58 pm

    David
    Image

    TgT
    Posts: 127
    Joined: Thu 26 Jun 2008 5:51 am
    Weather Station: Davis VP2 + Solar
    Operating System: A20 TV box + CumulusMX
    Location: Slov.Konjice, Slovenia
    Contact:

    Re: Things in Cumulus 1 missing from Cumulus MX

    Post by TgT » Tue 18 Aug 2015 7:43 pm

    Choose extra sensor as a default, temp and hum, like in Cumulus1 for wmr928 and wmr200.
    WMR928TempChannel=N
    This line needs to be added in the [Station] section of the Cumulus.ini file for WMR-928 stations (and other serial stations using the same protocol, eg WMR-968) to use an 'extra' channel (see previous parameter) as your main temperature sensor, set N to the required channel
    Image

    User avatar
    steve
    Cumulus Author
    Posts: 26717
    Joined: Mon 02 Jun 2008 6:49 pm
    Weather Station: None
    Operating System: None
    Location: Vienne, France
    Contact:

    Re: Things in Cumulus 1 missing from Cumulus MX

    Post by steve » Tue 18 Aug 2015 7:59 pm

    It already does that, since the first release, as far as I know - is it not working?
    Steve

    TgT
    Posts: 127
    Joined: Thu 26 Jun 2008 5:51 am
    Weather Station: Davis VP2 + Solar
    Operating System: A20 TV box + CumulusMX
    Location: Slov.Konjice, Slovenia
    Contact:

    Re: Things in Cumulus 1 missing from Cumulus MX

    Post by TgT » Thu 20 Aug 2015 10:30 am

    If so, then i missed out :roll: I will try and report ;)
    Image

    User avatar
    GlueGuy2
    Posts: 27
    Joined: Fri 16 Jan 2015 5:39 pm
    Weather Station: Davis Vantage Pro2
    Operating System: Windows 8.1
    Location: US - California

    Re: Things in Cumulus 1 missing from Cumulus MX

    Post by GlueGuy2 » Tue 13 Oct 2015 5:03 pm

    How about an SNMP MIB for CumulusMX?

    I have a network of nearly 1,000 devices, and I keep tabs on everything with a tool called cacti (http://cacti.net). If CumulusMX had an SNMP MIB, I could create a template for Cumulus, and monitor it through cacti (or nagios). Either of these tools would allow me to set thresholds to monitor for unusual conditions (too high or low temperature, too high wind, and so on).
    bp

    sector950
    Posts: 3
    Joined: Wed 30 Sep 2015 8:03 pm
    Weather Station: "black box magic"
    Operating System: BSD & UNIX
    Location: FL

    Re: Things in Cumulus 1 missing from Cumulus MX

    Post by sector950 » Sun 18 Oct 2015 2:20 am

    Hi Steve, hopefully you read this one.

    Would it be possible to select the EasyWeather.dat location? I understand that it is possible to do this via the .ini file but I am experimenting with your software and something called rtl_433 which I wont explain beyond it being a way to decode wireless transmitters running at 433MHz. That part (as in, decoding the wireless transmitter) part is done and works great - I can output the data in whatever format I want and decided to give Cumulus' EasyWeather.dat specification a shot. It worked great. None of this relates to the question obviously but I thought it'd be worth filling you and others in on what I've succeeded at.

    So essentially as I explained above, I'm taking one black boxes output (the transmitter) and feeding it into Cumulus 1.9.4 build 1099, which I consider to be another black box obviously. That setup works great (with the occasional crash since I run Cumulus using Wine), but I'd to see if I can experiment with this further using the MX version. It'd probably be worth putting a disclaimer along the lines of "EasyWeather.dat must be located on the server" next to the file select obviously, I just want mono to parse the files location properly since I am not on Windows and can't necessarily set the location myself in the Cumulus.ini file.

    Thanks. Also I've donated (same email I signed up with, if not message me back for another email it may have come from) if that adds any weight to the request.
    donor

    User avatar
    steve
    Cumulus Author
    Posts: 26717
    Joined: Mon 02 Jun 2008 6:49 pm
    Weather Station: None
    Operating System: None
    Location: Vienne, France
    Contact:

    Re: Things in Cumulus 1 missing from Cumulus MX

    Post by steve » Sun 18 Oct 2015 8:31 am

    sector950 wrote:Would it be possible to select the EasyWeather.dat location?
    Yes, I hadn't realised until recently that I hadn't included it on the UI. I can add a box for it - it's unlikely it will offer a file selection dialogue as in Cumulus 1, though. I don't really understand why you can't edit Cumulus.ini, though. I didn't think it was possible to run a Unix box without command line access, or having to edit a config file at some point.
    It'd probably be worth putting a disclaimer along the lines of "EasyWeather.dat must be located on the server"
    I'm not sure that's true. If you can mount the location containing the file, it can be on another machine.
    Thanks. Also I've donated (same email I signed up with, if not message me back for another email it may have come from) if that adds any weight to the request.
    Thank you for the donation, but no, it doesn't make any difference. I treat everyone the same, regardless of whether they have made a donation, and most of the time I don't even know whether a particular forum user has made a donation or not.
    Steve

    EnzoRussia
    Posts: 10
    Joined: Sat 23 Nov 2013 4:55 pm
    Weather Station: Oregon Scientific WMR200
    Operating System: Windows 7
    Location: Krasnodar, Russia

    Re: Things in Cumulus 1 missing from Cumulus MX

    Post by EnzoRussia » Thu 22 Oct 2015 6:54 pm

    Hello.
    I want you to add indicators for the minimum and maximum humidity during the day.

    User avatar
    steve
    Cumulus Author
    Posts: 26717
    Joined: Mon 02 Jun 2008 6:49 pm
    Weather Station: None
    Operating System: None
    Location: Vienne, France
    Contact:

    Re: Things in Cumulus 1 missing from Cumulus MX

    Post by steve » Thu 22 Oct 2015 8:23 pm

    EnzoRussia wrote:Hello.
    I want you to add indicators for the minimum and maximum humidity during the day.
    Already there.
    Steve

    User avatar
    Freezeville
    Posts: 22
    Joined: Sun 06 Apr 2014 3:14 am
    Weather Station: Davis Vantage Pro2
    Operating System: Windows 7 Professional
    Location: Maine, USA
    Contact:

    Re: Things in Cumulus 1 missing from Cumulus MX

    Post by Freezeville » Thu 22 Oct 2015 9:44 pm

    Here are my thoughts.

    Select-A-Graph - Very important.
    Diary (including snowfall entry) - Nice to have.
    Dayfile.txt editor - Very Important and much needed.
    Alarms - Nice, not a high priority for me.
    Manual ftp-update - I always use this after a restart in Cumulus 1.
    Errors like ftp-time out / sensor contact lost - Needed; things can happen.
    Configurable graph period - Extremely handy.
    Flashing New Record - Nice to have, not a high priority for me.
    Entry of 'current conditions' - Also nice to have; I've started using it lately.


    My interest in this is to run it on Raspberry Pi and I just got one 2 days ago. I've had Cumulus running on it very briefly but haven't checked it out much yet. I started out using Putty with Xming for access to the Pi but have now switched to Windows Remote Desktop which I find easier, quicker and better.

    TgT
    Posts: 127
    Joined: Thu 26 Jun 2008 5:51 am
    Weather Station: Davis VP2 + Solar
    Operating System: A20 TV box + CumulusMX
    Location: Slov.Konjice, Slovenia
    Contact:

    Re: Things in Cumulus 1 missing from Cumulus MX

    Post by TgT » Tue 27 Oct 2015 4:27 pm

    I bet it was mention before, but i would like to expose three functions I really miss before winter knocks on the door.
    • dayfile editor
      todays rain
      snow input
    Image

    NeilThomas
    Posts: 35
    Joined: Thu 11 Oct 2012 9:51 am
    Weather Station: Davis Vantage Pro2
    Operating System: Raspberry Pi 3
    Location: Gloucester
    Contact:

    Re: Things in Cumulus 1 missing from Cumulus MX

    Post by NeilThomas » Thu 29 Oct 2015 11:26 am

    Along with direct access to the diary variables as mentioned above, it would be useful to be able to save the diary without having to close it. Is it also possible to have pressure trend data for yesterday, i.e. #presstrendYH, #TpresstrendYH.
    Neil Thomas
    website: oaktreewebs.co.uk
    Image

    sector950
    Posts: 3
    Joined: Wed 30 Sep 2015 8:03 pm
    Weather Station: "black box magic"
    Operating System: BSD & UNIX
    Location: FL

    Re: Things in Cumulus 1 missing from Cumulus MX

    Post by sector950 » Fri 30 Oct 2015 6:20 pm

    Did some testing and wanted to report that I managed to get the EasyWeather.dat location working manually and it consumes the data nice, but I've found a bug along the way. The EWInterval must be 1 or higher, whereas 0.100000001490116 worked before great with my odd setup. It works, but pulls it in every minute instead of 10 seconds. Any possibility of getting this to run like normal?

    I'll edit this post later today with a zipped up MXDiag folder, Steve (I'm away from the box at the moment). It said something about 0 being an invalid value for something like System.Timers.Timer:set_Interval if I remember correctly, even though its technically 0.1.

    How I got it working (on FreeBSD):

    Code: Select all

    EWFile=Z:\usr\home\yourname\EasyWeather.dat
    EWInterval=1
    donor

    User avatar
    steve
    Cumulus Author
    Posts: 26717
    Joined: Mon 02 Jun 2008 6:49 pm
    Weather Station: None
    Operating System: None
    Location: Vienne, France
    Contact:

    Re: Things in Cumulus 1 missing from Cumulus MX

    Post by steve » Fri 30 Oct 2015 6:48 pm

    I'll correct it in the next build so that it's a float as in Cumulus 1.
    Steve

    Locked