Welcome to the new home of the Cumulus Support forum.

Latest Cumulus release v1.9.4 (build 1099) - Nov 28 2014
Latest Cumulus MX release - v3.0.0 build 3043 Jan 20 2017. See the Wiki for download

rainfall error

Discussion of version 3 of Cumulus, which runs on Windows, Linux, and OS X. All Cumulus MX queries in here, please.
Post Reply
tumutbound
Posts: 154
Joined: Thu 11 Mar 2010 11:03 am
Weather Station: WH1081
Operating System: Linux, Raspberry Pi (Wheezy)
Location: Port Huon, Tasmania , Australia
Contact:

rainfall error

Post by tumutbound » Tue 13 Jan 2015 2:26 pm

It's been raining pretty well continuously for the last 3 hours or so.
Up until midnight, CumulusMX reported 1.2mm. But since midnight, zero rain has been reported. All other readings seem correct.
No errors reported.
(Several millimetres of rain are shown on the console. Date and time are not set correctly so don't have an accurate figure but around 4 mm)
Running 3007


EDIT: requested files added.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by tumutbound on Tue 13 Jan 2015 2:37 pm, edited 1 time in total.
My weather
CumulusMX (3036)
Raspberry Pi: Wheezy
FineOffset WH1081

User avatar
steve
Cumulus Author
Posts: 26714
Joined: Mon 02 Jun 2008 6:49 pm
Weather Station: None
Operating System: None
Location: Vienne, France
Contact:

Re: rainfall error

Post by steve » Tue 13 Jan 2015 2:29 pm

Please attach the mxdiags file and today.ini.
Steve

User avatar
steve
Cumulus Author
Posts: 26714
Joined: Mon 02 Jun 2008 6:49 pm
Weather Station: None
Operating System: None
Location: Vienne, France
Contact:

Re: rainfall error

Post by steve » Tue 13 Jan 2015 7:28 pm

Sorry, I didn't see that you had edited your post to attach the files. Unless you post a reply, I have no way of knowing that you've done that, unless I constantly re-read all the posts to see if they have changed. I happened to check your post as I was making a list of possible outstanding issues.

According to the files, your station hadn't recorded any rain between midnight and 01:18 at the end of the files. The rain counter was 429.9 at midnight, and still 429.9 at 01:18. If the clock on the console is wrong, then perhaps the rain it was showing was not actually for the period after midnight. The last time it recorded any rain currently was at about 7pm on the 13th.
Steve

tumutbound
Posts: 154
Joined: Thu 11 Mar 2010 11:03 am
Weather Station: WH1081
Operating System: Linux, Raspberry Pi (Wheezy)
Location: Port Huon, Tasmania , Australia
Contact:

Re: rainfall error

Post by tumutbound » Wed 14 Jan 2015 12:29 am

Sorry about that, the perils of posting early in the morning.

Because the rain indications stopped at midnight, I assumed it was software or at least computer related. It just seems that my rain gauge just decided midnight was a good time to die.
I've fitted a spare rain gauge and rain is once again being recorded.


EDIT: Checking weatherstations nearby shows that there has been ~30mm of rain today, perhaps my rain-gauge just couldn't keep up :) . A good opportunity for me to learn how to update rain totals in Cumulus.
My weather
CumulusMX (3036)
Raspberry Pi: Wheezy
FineOffset WH1081

Post Reply