Welcome to the Cumulus Support forum.

Latest Cumulus MX release 3.7.0 (build 3089) - 28 July 2020 (please see important announcement regarding releases since 3.5.0)
Legacy Cumulus 1 release v1.9.4 (build 1099) - 28 November 2014 (a patch is available for 1.9.4 build 1099 that extends the date range of the NOAA report and Snow Index drop-down menus to 2030)

Use this link to Download the Software (Cumulus MX / Cumulus 1 and other related items). Software

Average speed graph values are integers only

Please discuss beta versions of Cumulus 1 here. Note: There are currently no beta versions of Cumulus 1.
Locked
freddie
Posts: 799
Joined: Wed 08 Jun 2011 11:19 am
Weather Station: Davis Vantage Pro 2
Operating System: GNU/Linux Ubuntu 18.04 LXC
Location: Alcaston, Shropshire, UK
Contact:

Average speed graph values are integers only

Post by freddie »

I have a Davis VP2 set to log at 1 minute interval. Cumulus has the same logging interval. I don't have "Calculate 10 min wind average" set, so I assume the value is passed through as an integer. Is this the case? I ask, because the wind speed graph always looks very "artificial".
Freddie
Image

freddie
Posts: 799
Joined: Wed 08 Jun 2011 11:19 am
Weather Station: Davis Vantage Pro 2
Operating System: GNU/Linux Ubuntu 18.04 LXC
Location: Alcaston, Shropshire, UK
Contact:

Re: Average speed graph values are integers only

Post by freddie »

Having posted the above, I just saw an average speed of 14.9 knots on the Cumulus display, so I assume the values aren't being passed as integers, and some rounding is occurring in Cumulus?
Freddie
Image

User avatar
steve
Cumulus Author
Posts: 26702
Joined: Mon 02 Jun 2008 6:49 pm
Weather Station: None
Operating System: None
Location: Vienne, France
Contact:

Re: Average speed graph values are integers only

Post by steve »

Yes, Davis stations supply wind speeds to whole numbers of mph. The Davis DLL does any required conversions to other units; I'm not sure whether it rounds those.
Steve

Locked