Welcome to the Cumulus Support forum.

Latest Cumulus MX release 3.10.2 (build 3117) - 02 March 2021 (please see announcement regarding releases since 3.5.0)
Legacy Cumulus 1 release v1.9.4 (build 1099) - 28 November 2014 (a patch is available for 1.9.4 build 1099 that extends the date range of the NOAA report and Snow Index drop-down menus to 2030)

Use this Wiki link to Download the Software (Cumulus MX / Cumulus 1 and other related items).

Cumulus RealTime Data Grabber - Tool

Discussion and support for 3rd-party (non-Sandaysoft) tools for Cumulus
tjaliwalpa
Posts: 293
Joined: Sun 18 Apr 2010 9:47 am
Weather Station: Davis VP2
Operating System: Linux Lite Ubuntu 16.04
Location: Karoonda, SA
Contact:

Re: Cumulus RealTime Data Grabber - Tool

Post by tjaliwalpa »

Have upgraded and all is working fine. I have one querie:
What is the trigger to change the forecast icon from daytime to nighttime? I've noticed that the icon stays as daytime way after sunset or dusk. Is this set to northern hemisphere times?

PS Haven't been up early enough to test the icon changes in the am.
Bob

User avatar
Solorize
Posts: 489
Joined: Tue 01 Feb 2011 8:22 am
Weather Station: WH1081
Operating System: Win 7, XP, Xubuntu, Linux Mint
Location: Wokingham, Berkshire, UK
Contact:

Re: Cumulus RealTime Data Grabber - Tool

Post by Solorize »

Hi Bob,

Currently I have grabber check if the time is between 06:00 and 20:00, if this condition is met
then the program will use the Day Time icon set, if the time falls outside of the condition then the
Night Time icon set is used.

I chose these times as the program does not work out the users location and had to set a time frame
to switch between the two icon sets. I know its not perfect as Day and Night time depends upon
where you are located within the world and also the month / season etc.. and is always changing.

As Grabber uses the cumulus realtime.txt file which does not hold a location value I wont be able to
implement it further, unless I get chance to create some code to hold the location, input by the user
and write an funcion to work out the day / night time switch depended upon location. But recently
I have been getting less and less time to code. Due to other comitments.

If I get some free time I will try and look into adding this feature in the future.

Kind Regards

Mark
Cumulus Real Time Data Grabber
http://bit.ly/WjBh5z

Wokingham Berkshire - weather station
http://www.wokinghamweather.co.uk

CGM UKScene Radio (pi)
http://cgmuksceneradio-pi.noip.me/

Image

User avatar
steve
Cumulus Author
Posts: 26702
Joined: Mon 02 Jun 2008 6:49 pm
Weather Station: None
Operating System: None
Location: Vienne, France
Contact:

Re: Cumulus RealTime Data Grabber - Tool

Post by steve »

Mark, realtime.txt has a field which indicates whether it is currently daylight or not (i.e. between dawn and dusk). Could you not use that? It's field number 50 (numbering from 1) and has a value of 1 if it's daylight and 0 if not.
Steve

User avatar
Solorize
Posts: 489
Joined: Tue 01 Feb 2011 8:22 am
Weather Station: WH1081
Operating System: Win 7, XP, Xubuntu, Linux Mint
Location: Wokingham, Berkshire, UK
Contact:

Re: Cumulus RealTime Data Grabber - Tool

Post by Solorize »

Hi Steve,

Thanks for pointing that out ! :)

I will have a look at revising my code to work with the current daylight flag.

Could you confirm if this trigger will be present for all users? or is it driven
by the user having to have certain settings set in Cumulus?

The reason I ask, is that could the value ever be reported at just a value of (say '0')
if the user has not set the setting that triggers the switch between 1 and 0, so
that it would always show the Night Time icon in my Grabber program. As it will never change to
a value of '1'.

I hope the above makes sence.

Mark
Cumulus Real Time Data Grabber
http://bit.ly/WjBh5z

Wokingham Berkshire - weather station
http://www.wokinghamweather.co.uk

CGM UKScene Radio (pi)
http://cgmuksceneradio-pi.noip.me/

Image

User avatar
steve
Cumulus Author
Posts: 26702
Joined: Mon 02 Jun 2008 6:49 pm
Weather Station: None
Operating System: None
Location: Vienne, France
Contact:

Re: Cumulus RealTime Data Grabber - Tool

Post by steve »

For it to report correctly, it requires the user to have set their latitude and longitude correctly in Cumulus (so that the dawn and dusk calculations are correct).
Steve

tjaliwalpa
Posts: 293
Joined: Sun 18 Apr 2010 9:47 am
Weather Station: Davis VP2
Operating System: Linux Lite Ubuntu 16.04
Location: Karoonda, SA
Contact:

Re: Cumulus RealTime Data Grabber - Tool

Post by tjaliwalpa »

I'm using the icons and images produced by Realtime Data Grabber on my Homepage. Also I use some JavaScript to pop-up graphs and images. I posted reference to this on my site earlier in this thread.

Have now added Mark's forecasticon.png to the homepage with a pop-up of the forecasttext.png. Just click the forecast icon.

http://www.karoondaweather.com

Thanks Mark for this great program that uses realtime.txt.
Bob

User avatar
Solorize
Posts: 489
Joined: Tue 01 Feb 2011 8:22 am
Weather Station: WH1081
Operating System: Win 7, XP, Xubuntu, Linux Mint
Location: Wokingham, Berkshire, UK
Contact:

Re: Cumulus RealTime Data Grabber - Tool

Post by Solorize »

Steve

Thanks for the info. I will have a look at implementing my code to work with the dawn / dusk flag.

Just one thing.. if the user has not set long. / lat. does the dawn / dusk flag just get set to '0'
as default?

tjaliwalpa

I like what you have done with the generated graphics on your webpage.

Mark
Cumulus Real Time Data Grabber
http://bit.ly/WjBh5z

Wokingham Berkshire - weather station
http://www.wokinghamweather.co.uk

CGM UKScene Radio (pi)
http://cgmuksceneradio-pi.noip.me/

Image

User avatar
steve
Cumulus Author
Posts: 26702
Joined: Mon 02 Jun 2008 6:49 pm
Weather Station: None
Operating System: None
Location: Vienne, France
Contact:

Re: Cumulus RealTime Data Grabber - Tool

Post by steve »

Solorize wrote:Just one thing.. if the user has not set long. / lat. does the dawn / dusk flag just get set to '0'
as default?
No, because the defaults for lat and long are zero, which turns out to be in the Atlantic Ocean, off the coast of Africa. So they will get the results for there, but adjusted to their own time zone. Just as they do for sunrise and sunset etc in Cumulus itself. People tend to spot quite quickly that those times in Cumulus are incorrect, and set their co-ordinates.
Steve

User avatar
Solorize
Posts: 489
Joined: Tue 01 Feb 2011 8:22 am
Weather Station: WH1081
Operating System: Win 7, XP, Xubuntu, Linux Mint
Location: Wokingham, Berkshire, UK
Contact:

Re: Cumulus RealTime Data Grabber - Tool

Post by Solorize »

Hi Steve,

Thanks for confirming. I will see if I can recode this weekend if I get chance ;)

Regards

Mark
Cumulus Real Time Data Grabber
http://bit.ly/WjBh5z

Wokingham Berkshire - weather station
http://www.wokinghamweather.co.uk

CGM UKScene Radio (pi)
http://cgmuksceneradio-pi.noip.me/

Image

User avatar
PaulMy
Posts: 2527
Joined: Sun 28 Sep 2008 11:54 pm
Weather Station: Davis VP2+ Cumulus1 / CummulusMX
Operating System: Windows8 / Windows10
Location: Komoka, ON Canada
Contact:

Re: Cumulus RealTime Data Grabber - Tool

Post by PaulMy »

Hi Mark,
Possibly you had not seen my previous post of March 18 https://cumulus.hosiene.co.uk/viewtopic.php?f=18&t=11696 and I have again had the same thing earlier today (just noticed it now though but was using the weather computer about the time it occured). Other than the single spike to zero for all data, everything else seems to be normal. Previously it was on version 1.5.8 and now using 1.5.9, and about 5 weeks since I had noticed it before. Nothing significant as it will go away after the day's rollover, but just wanted to make you aware.

Paul

User avatar
Solorize
Posts: 489
Joined: Tue 01 Feb 2011 8:22 am
Weather Station: WH1081
Operating System: Win 7, XP, Xubuntu, Linux Mint
Location: Wokingham, Berkshire, UK
Contact:

Re: Cumulus RealTime Data Grabber - Tool

Post by Solorize »

Hi Paul,

Thanks for the link to your post (I had not seen it before).

I have to admit that has stumped me as I have never seen that happen
in all the time I have been running Grabber.

FYI.
If grabber can't get the realtime.txt file at the specified interval it will
just keep the previous values held within the variables (it will not set
them to zero), and then will try another two times to get realtime.txt,
after which it will display an error (MessageBox), to the user to inform them
to check if there is a problem with their Inet or FTP.

So I am unsure why and how these spikes are being produced. The only
way it could be at a value of zero is if the values are at zero in the realtime.txt
file.

Sorry I can't be of much more help. I will however keep this problem in mind and
if it happens to me I may be able to work out / see, what is causing the spike.


Regards,

Mark
Cumulus Real Time Data Grabber
http://bit.ly/WjBh5z

Wokingham Berkshire - weather station
http://www.wokinghamweather.co.uk

CGM UKScene Radio (pi)
http://cgmuksceneradio-pi.noip.me/

Image

User avatar
PaulMy
Posts: 2527
Joined: Sun 28 Sep 2008 11:54 pm
Weather Station: Davis VP2+ Cumulus1 / CummulusMX
Operating System: Windows8 / Windows10
Location: Komoka, ON Canada
Contact:

Re: Cumulus RealTime Data Grabber - Tool

Post by PaulMy »

Thanks Mark.
I will keep a better eye on it to see, if/when it happens again, what the local circumstances may be if I am lucky enough to see it at that exact time. I have also checked the realtimelog.txt file in my Cumulus folder (updated by Toolbox) and nothing there showing any drop in data around the spike time but then I had it saving realtime.txt string in realtimelog.txt every minute so most likely haven't captured the realtime.txt at the exact time of the indicated spike in the images. Again, not any issue as there is no recorded data error but just inquisitive mind wondering "what?" and just for my curiosity I have now set Toolbox to save realtime.txt every 0.1 min and auto pruning older than 3 days.

I have also changed the path for realtime.txt from my website URL to C:\Cumulus\realtime.txt as it is updating locally anyway.

Paul

milos.jirik
Posts: 18
Joined: Wed 19 May 2010 5:02 pm
Weather Station: Davis Vantage Vue
Operating System: Windows 10
Location: Nova Paka, Czech Republic, Central Europe
Contact:

Re: Cumulus RealTime Data Grabber - Tool

Post by milos.jirik »

Hi Mark,

it is possible to add in the next version the compass points names for Czech and Slovak language?
For the Czech and Slovak language, it should be

CS/SK = ( S, SSV, SV, VSV, V, VJV, JV, JJV, J, JJZ, JZ, ZJZ, Z, ZSZ, SZ, SSZ )

Thank you.

Milos Jirik
Last edited by milos.jirik on Mon 28 Apr 2014 8:25 am, edited 2 times in total.

User avatar
PaulMy
Posts: 2527
Joined: Sun 28 Sep 2008 11:54 pm
Weather Station: Davis VP2+ Cumulus1 / CummulusMX
Operating System: Windows8 / Windows10
Location: Komoka, ON Canada
Contact:

Re: Cumulus RealTime Data Grabber - Tool

Post by PaulMy »

Well, my strategy did work... just found the spike to zero again, and it was captured from the realtime.txt at 27/04/14 21:53:41 -
27/04/14 21:51:47 5.9 76 2.0 0.0 0.0 0 0.0 0.0 1021.30 --- 0 km/h C hPa mm 64.4 +0.52 40.8 112.4 0.0 25.3 26 5.9 -1.7 14.9 16:35 -1.3 06:14 8.6 12:40 25.7 12:30 1021.95 08:50 1018.93 00:00 1.9.4 1093 0.0 5.9 5.9 0.0 0.00 0 0 0.0 1 0 0 --- 486 m 4.2 5.8 0 0
27/04/14 21:52:47 5.8 76 1.9 0.0 0.0 0 0.0 0.0 1021.27 --- 0 km/h C hPa mm 64.4 +0.52 40.8 112.4 0.0 25.3 26 5.8 -1.7 14.9 16:35 -1.3 06:14 8.6 12:40 25.7 12:30 1021.95 08:50 1018.93 00:00 1.9.4 1093 0.0 5.8 5.8 0.0 0.00 0 0 0.0 1 0 0 --- 486 m 4.1 5.8 0 0
27/04/14 21:53:41 0.0 0 2.0 0.0 0.0 0 0.0 0.0 0.00 --- 0 km/h C hPa mm 64.4 +0.48 0.0 0.0 0.0 0.0 0 0.0 -1.7 14.9 16:35 -1.3 06:14 8.6 12:40 25.7 12:30 1021.95 08:50 1018.93 00:00 1.9.4 1093 0.0 0.0 0.0 0.0 0.00 0 0 0.0 0 0 0 --- 0 m 0.0 5.8 0 0
27/04/14 21:54:41 5.8 77 2.1 0.0 0.0 0 0.0 0.0 1021.24 --- 0 km/h C hPa mm 64.4 +0.50 40.8 112.4 0.0 25.4 26 5.8 -1.7 14.9 16:35 -1.3 06:14 8.6 12:40 25.7 12:30 1021.95 08:50 1018.93 00:00 1.9.4 1093 0.0 5.8 5.8 0.0 0.00 0 0 0.0 1 0 0 --- 461 m 4.1 5.8 0 0
27/04/14 21:55:56 5.8 77 2.1 0.0 0.0 0 0.0 0.0 1021.17 --- 0 km/h C hPa mm 64.4 +0.50 40.8 112.4 0.0 25.4 26 5.8 -1.7 14.9 16:35 -1.3 06:14 8.6 12:40 25.7 12:30 1021.95 08:50 1018.93 00:00 1.9.4 1093 0.0 5.8 5.8 0.0 0.00 0 0 0.0 1 0 0 --- 461 m 4.1 5.8 0 0
Attached is cumulus.009 zip and a screen shot of the spike image.

I was working on the weather computer around that time after the v1.9.4 b1093 update and was adding the ExtraUTFxx=1 to both the Configuration Internet Files and the cumulus.ini process file listing. Cumulus was running while I was editing cumulus.ini and then shut down Cumulus to restart with reading the edited .ini and shortly thereafter noticed the spike in CRTDG. Everything else seems to be normal - nothing indicated in Apr14log.txt or today.txt.

Paul
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
Solorize
Posts: 489
Joined: Tue 01 Feb 2011 8:22 am
Weather Station: WH1081
Operating System: Win 7, XP, Xubuntu, Linux Mint
Location: Wokingham, Berkshire, UK
Contact:

Re: Cumulus RealTime Data Grabber - Tool

Post by Solorize »

Hi Paul,

That is very strange as it looks like realtime.txt holds some values but then is missing
a lot of other values. I have no idea as to why this is happening as Grabber only reads in
the realtime.txt file and does not write to it.

I wonder if Steve may know what is causing this to happen?

btw.
I can't open the cumulus.009, any change you could compress it as a standard *.zip file?


Thanks

Mark
Cumulus Real Time Data Grabber
http://bit.ly/WjBh5z

Wokingham Berkshire - weather station
http://www.wokinghamweather.co.uk

CGM UKScene Radio (pi)
http://cgmuksceneradio-pi.noip.me/

Image

Post Reply