Welcome to the Cumulus Support forum.

Latest Cumulus MX release 3.8.4 (build 3094) - 14 September 2020 (please see announcement regarding releases since 3.5.0)
Legacy Cumulus 1 release v1.9.4 (build 1099) - 28 November 2014 (a patch is available for 1.9.4 build 1099 that extends the date range of the NOAA report and Snow Index drop-down menus to 2030)

Use this Wiki link to Download the Software (Cumulus MX / Cumulus 1 and other related items).

Wh1080 rain fall problem

Discussion specific to Fine Offset and similar rebadged weather stations
Post Reply
Classicgold
Posts: 2
Joined: Sun 18 Nov 2012 11:26 am
Weather Station: WH1081
Operating System: Windows
Location: St Neots

Wh1080 rain fall problem

Post by Classicgold »

Hello, my rain fall monitor on my wh1080 has stopped working, I have took it apart to see if it was blocked or a cob Web was stopping the readings but all seems to be fine. The temperature wind and direction are working are working fine any ideas what is going wrong?

User avatar
NO0C
Posts: 21
Joined: Sat 25 Aug 2012 9:13 pm
Weather Station: Weatherwise WS-2080
Operating System: Windows XP
Location: Kearney, Buffalo County, NE, USA

Re: Wh1080 rain fall problem

Post by NO0C »

You could easily check the sensor assembly at the plug, putting an ohmmeter across the two leads and rocking the buckets to see if the switch is closing and opening. That's where I would start in isolating the problem.

If you don't have an ohmmeter and the knowledge on how to use it, sorry I'm no help.

Good luck.
Tim

"That makes sense to me, doesn't it?" - DUBYA

hystrix
Posts: 8
Joined: Thu 29 Dec 2011 4:51 pm
Weather Station: Fine offset
Operating System: Windows 7
Location: Somerset, UK

Re: Wh1080 rain fall problem

Post by hystrix »

Classicgold wrote:Hello, my rain fall monitor on my wh1080 has stopped working, I have took it apart to see if it was blocked or a cob Web was stopping the readings but all seems to be fine. The temperature wind and direction are working are working fine any ideas what is going wrong?
I have the exact same problem with my Maplin N96GY (WH1080). Everything had been working OK for 1 year, and then yesterday the rain gauge stopped working completely. The rain gauge itself is functioning OK, and I even tested everything with a replacement rain gauge. I reset the transmitter and base unit several times - still no rain count.

I am suspecting a transmitter fault, even though the wind direction and speed are being transmitted OK.

Does anyone know where to buy a replacement transmitter from? Maplin has none in stock at the moment.

Many thanks.

User avatar
NO0C
Posts: 21
Joined: Sat 25 Aug 2012 9:13 pm
Weather Station: Weatherwise WS-2080
Operating System: Windows XP
Location: Kearney, Buffalo County, NE, USA

Re: Wh1080 rain fall problem

Post by NO0C »

Don't rule out the fact it could be as simple as a flaky phone jack on the transmitter. Those connectors sometimes get damaged if the plug might have been installed incorrectly.

Good luck.
Tim

"That makes sense to me, doesn't it?" - DUBYA

Post Reply