Welcome to the Cumulus Support forum.

Latest Cumulus MX release v3.3.0 (build 3063) - 10 January 2020.
    Legacy Cumulus 1 release v1.9.4 (build 1099) - 28 November 2014

    See the Wiki for downloading either version.

    No wind speed data being recorded

    Discussion specific to Fine Offset and similar rebadged weather stations
    Post Reply
    evo1966
    Posts: 7
    Joined: Sun 25 Nov 2012 9:07 am
    Weather Station: WH-1081
    Operating System: Vista
    Location: Rotherham

    No wind speed data being recorded

    Post by evo1966 » Sun 25 Nov 2012 9:13 am

    Hi guys sorry if in wrong thread

    I have a W8681 Weatherstation and although its blowing quite strong outdoors at the moment im not getting any wind speeds or gusts being recorded. Wondered if anyone could help with the problem?

    David

    AllyCat
    Posts: 1062
    Joined: Sat 26 Feb 2011 1:58 pm
    Weather Station: Fine Offset 1080/1 & 3080
    Operating System: Windows XP SP3
    Location: SE London

    Re: No wind speed data being recorded

    Post by AllyCat » Sun 25 Nov 2012 11:37 am

    Hi David,

    No wind readings on the Console nor in Cumulus? Has it ever given wind readings? Are all other (external) readings OK?

    Most likely it's a bad cable / connection into the External Transmitter unit.

    Cheers, Alan.

    evo1966
    Posts: 7
    Joined: Sun 25 Nov 2012 9:07 am
    Weather Station: WH-1081
    Operating System: Vista
    Location: Rotherham

    Re: No wind speed data being recorded

    Post by evo1966 » Sun 25 Nov 2012 11:53 am

    AllyCat wrote:Hi David,

    No wind readings on the Console nor in Cumulus? Has it ever given wind readings? Are all other (external) readings OK?

    Most likely it's a bad cable / connection into the External Transmitter unit.

    Cheers, Alan.
    Hi Alan and thank you for your reply...im getting all the other data....eg temp,humidity and a few days ago a 27mph gust recorded. Ive no idea how to sort it or where to start ,very frustrating :(

    sorry no reading on indoor unit or cumulus

    User avatar
    NO0C
    Posts: 21
    Joined: Sat 25 Aug 2012 9:13 pm
    Weather Station: Weatherwise WS-2080
    Operating System: Windows XP
    Location: Kearney, Buffalo County, NE, USA

    Re: No wind speed data being recorded

    Post by NO0C » Sun 25 Nov 2012 3:55 pm

    Hi evo1966,

    I would start by testing the wind speed sensor with a ohmmeter across the leads after unplugging it. Spinning the cups should show a switching from 0 to infinity at a frequency equal to the speed of the cups.

    Good luck.
    Tim

    "That makes sense to me, doesn't it?" - DUBYA

    evo1966
    Posts: 7
    Joined: Sun 25 Nov 2012 9:07 am
    Weather Station: WH-1081
    Operating System: Vista
    Location: Rotherham

    Re: No wind speed data being recorded

    Post by evo1966 » Sun 25 Nov 2012 4:22 pm

    NO0C wrote:Hi evo1966,

    I would start by testing the wind speed sensor with a ohmmeter across the leads after unplugging it. Spinning the cups should show a switching from 0 to infinity at a frequency equal to the speed of the cups.

    Good luck.
    Sounds very technical that to me ........ I've only had the station 2 weeks and am really disappointed :(

    dpmiller
    Posts: 48
    Joined: Mon 30 May 2011 1:34 pm
    Weather Station: WH3080
    Operating System: Win XP sp3
    Location: newtownards, N.I.

    Re: No wind speed data being recorded

    Post by dpmiller » Sun 25 Nov 2012 7:45 pm

    unplug the sensor, and look inside the socket- check that the little gold contact springs are all hanging down equally. Then, with a fine screwdriver press gently on each of thee gold terminals in the plug. Connect and retry.

    AllyCat
    Posts: 1062
    Joined: Sat 26 Feb 2011 1:58 pm
    Weather Station: Fine Offset 1080/1 & 3080
    Operating System: Windows XP SP3
    Location: SE London

    Re: No wind speed data being recorded

    Post by AllyCat » Sun 25 Nov 2012 9:31 pm

    Hi David,

    Is it displaying wind direction? If not, then a "major" connection fault is indicated (i.e. more than just a single wire/contact is affected). dpmiller's suggestion is good, the two middle wires/pins are for wind speed, the two next to them (outside of the 4 wires) carry wind direction.

    If only wind speed is affected, a simple test would be to swap the wind and rain plugs on the Transmitter. Then, a small amount of rotation of the anemometer should indicate lots of rain (0.3mm per half rotation) and pouring water into the rain gauge should indicate a small gust or some average windspeed (each 48 seconds). BEWARE: This test will of course upset your logs which may need some editing or deletion in Cumulus. Probably best to run and close down Cumulus just before the test and clear/reset the Console afterwards.

    Cheers, Alan.

    evo1966
    Posts: 7
    Joined: Sun 25 Nov 2012 9:07 am
    Weather Station: WH-1081
    Operating System: Vista
    Location: Rotherham

    Re: No wind speed data being recorded

    Post by evo1966 » Mon 26 Nov 2012 6:40 am

    dpmiller wrote:unplug the sensor, and look inside the socket- check that the little gold contact springs are all hanging down equally. Then, with a fine screwdriver press gently on each of thee gold terminals in the plug. Connect and retry.
    Really appreciate your input and will try today when it gets light.........wind direction does display by the way.

    evo1966
    Posts: 7
    Joined: Sun 25 Nov 2012 9:07 am
    Weather Station: WH-1081
    Operating System: Vista
    Location: Rotherham

    Re: No wind speed data being recorded

    Post by evo1966 » Mon 26 Nov 2012 6:41 am

    AllyCat wrote:Hi David,

    Is it displaying wind direction? If not, then a "major" connection fault is indicated (i.e. more than just a single wire/contact is affected). dpmiller's suggestion is good, the two middle wires/pins are for wind speed, the two next to them (outside of the 4 wires) carry wind direction.

    If only wind speed is affected, a simple test would be to swap the wind and rain plugs on the Transmitter. Then, a small amount of rotation of the anemometer should indicate lots of rain (0.3mm per half rotation) and pouring water into the rain gauge should indicate a small gust or some average windspeed (each 48 seconds). BEWARE: This test will of course upset your logs which may need some editing or deletion in Cumulus. Probably best to run and close down Cumulus just before the test and clear/reset the Console afterwards.

    Cheers, Alan.
    Alan....Really appreciate your input and will try today when it gets light.........wind direction does display by the way.

    mjn
    Posts: 5
    Joined: Sat 28 Apr 2012 11:08 pm
    Weather Station: Vantage Vue
    Operating System: Windows XP
    Location: Caterham, Surrey

    Re: No wind speed data being recorded

    Post by mjn » Tue 04 Dec 2012 12:39 pm

    Take the bottom off the wind speed unit (3 small screws) and make sure the two small wires coming away from the reed switch are not touching the small fixing screw of the circuit board - mine were and when bent away all was fine.

    Post Reply