Welcome to the Cumulus Support forum.

Latest Cumulus MX release 3.18.0 (build 3190) - 15 June 2022

Legacy Cumulus 1 release v1.9.4 (build 1099) - 28 November 2014 (a patch is available for 1.9.4 build 1099 that extends the date range of drop-down menus to 2030)

Download the Software (Cumulus MX / Cumulus 1 and other related items) from the Wiki

If you are interested in supporting Cumulus then maybe you would like to contribute to the maintenance of the Wiki? This need not take hours of your time - just a half hour here and there can make a big difference, particularly if many people are doing this. Any contributions are very welcome, whether they involve new content or editing of existing content. It will be very helpful to current and future users of Cumulus software if the Wiki is kept well-maintained and current. If you are interested then please contact forum user saratogaWX and ask for a Wiki account.

TP3000WC

Discussion specific to Fine Offset and similar rebadged weather stations
Cambium
Posts: 209
Joined: Wed 03 Aug 2011 11:19 pm
Weather Station: ProWeatherTP3000
Operating System: Windows10
Location: Coastal CT, USA
Contact:

TP3000WC

Post by Cambium »

Just purchased this station and was wondering if Cumulus will work with it and what do I need to change in the settings? I had the 2700 for past 5yrs.

Thanks!

https://www.tyconsystems.com/tp3000wc
water01
Posts: 2535
Joined: Sat 13 Aug 2011 9:33 am
Weather Station: Ecowitt HP2551
Operating System: Windows 10 64bit
Location: Burnham-on-Sea
Contact:

Re: TP3000WC

Post by water01 »

This looks very like a Ecowitt HP2551 or an Ambient rebadged. Does it output HTTP protocol as either Ecowitt or Ambient in which case you might be able to run it in CumulusMX using the HTTP.

Otherwise it is not in the supported stations in the Wiki.
David
Image
Cambium
Posts: 209
Joined: Wed 03 Aug 2011 11:19 pm
Weather Station: ProWeatherTP3000
Operating System: Windows10
Location: Coastal CT, USA
Contact:

Re: TP3000WC

Post by Cambium »

Was going to return this station but decided I didnt have time to research another one. So I installed it.

Its the only spot thats open enough to capture the wind. Unfortunately the temp sensor doesnt seperate from the unit. (I had the other one in the shade)

Image

Was hoping you can guide me a little bit. It reads everything wirelessly. I'm on WeatherUnderground now and have the WeatherSmart software on the PC . Is there a way to get Cumulus to work with this? I have no clue on coding and stuff but willing to learn. Is there a way to copy and paste data even just for the monthly NOAA summary?

Thanks!
User avatar
mcrossley
Posts: 10112
Joined: Thu 07 Jan 2010 9:44 pm
Weather Station: Davis VP2/WLL
Operating System: Buster Lite rPi
Location: Wilmslow, Cheshire, UK
Contact:

Re: TP3000WC

Post by mcrossley »

I assume if comes with some sort of app to configure it?

Does that have an option for a custom upload?
Cambium
Posts: 209
Joined: Wed 03 Aug 2011 11:19 pm
Weather Station: ProWeatherTP3000
Operating System: Windows10
Location: Coastal CT, USA
Contact:

Re: TP3000WC

Post by Cambium »

mcrossley wrote: Wed 01 Dec 2021 2:05 pm I assume if comes with some sort of app to configure it?

Does that have an option for a custom upload?
Thanks for the reply. No app other than the WS view app which allows you to upload to Ecowitt or WeatherUnderground.

Heres the link to my station. You can generate a table of data which you can copy and paste. Thats where my limited knowledge ends. Lol.

https://www.wunderground.com/dashboard/ ... -1/monthly
water01
Posts: 2535
Joined: Sat 13 Aug 2011 9:33 am
Weather Station: Ecowitt HP2551
Operating System: Windows 10 64bit
Location: Burnham-on-Sea
Contact:

Re: TP3000WC

Post by water01 »

If it uses the WS View App that means it must be a Ecowitt clone and the App will allow you to set up a HTTP data stream to Cumulus MX.

Open your device in WS View and then keep hitting Next until you see the title Customised.

Then set it to Enable protocol to Ecowitt set the IP address to where you have installed CumulusMX i.e. 192.168.1.50 , set the port to 8998 and the upload interval to 20 seconds. Then save it.

You then need to set up Cumulus MX to receive the data by setting the station type in General Settings to HTTP (Ecowitt), set the Station Model to TP3000WC, and the log interval to 5 minutes or use the Wizard to set it up.

Once you have saved this you should restart CumulusMX and you should (if it is an Ecowitt clone) see data appearing in CumulusMX.

To set up everything else (options, FTP, Web site etc.) the Wiki is your friend https://cumuluswiki.org/a/Category:Cumulus_MX
David
Image
User avatar
mcrossley
Posts: 10112
Joined: Thu 07 Jan 2010 9:44 pm
Weather Station: Davis VP2/WLL
Operating System: Buster Lite rPi
Location: Wilmslow, Cheshire, UK
Contact:

Re: TP3000WC

Post by mcrossley »

David missed one vital bit - on that custom server screen you also need to set the path to:- /station/ecowitt
water01
Posts: 2535
Joined: Sat 13 Aug 2011 9:33 am
Weather Station: Ecowitt HP2551
Operating System: Windows 10 64bit
Location: Burnham-on-Sea
Contact:

Re: TP3000WC

Post by water01 »

Whoops forgot that!!
David
Image
Cambium
Posts: 209
Joined: Wed 03 Aug 2011 11:19 pm
Weather Station: ProWeatherTP3000
Operating System: Windows10
Location: Coastal CT, USA
Contact:

Re: TP3000WC

Post by Cambium »

Awesome. Thanks guys.. So 1st things first... I'm downloading the Wizard... I chose Fine Offset with solar sensors & Clones
Please have patience with me. I work full time but trying to make this work. :D

Image

This is Chinese to me. What do I choose?

Image
User avatar
mcrossley
Posts: 10112
Joined: Thu 07 Jan 2010 9:44 pm
Weather Station: Davis VP2/WLL
Operating System: Buster Lite rPi
Location: Wilmslow, Cheshire, UK
Contact:

Re: TP3000WC

Post by mcrossley »

You need to select HTTP Upload (Ecowitt) as the station type.
Leave the FTP blank for now, just get the basics working first.
Cambium
Posts: 209
Joined: Wed 03 Aug 2011 11:19 pm
Weather Station: ProWeatherTP3000
Operating System: Windows10
Location: Coastal CT, USA
Contact:

Re: TP3000WC

Post by Cambium »

mcrossley wrote: Wed 01 Dec 2021 9:02 pm You need to select HTTP Upload (Ecowitt) as the station type.
Leave the FTP blank for now, just get the basics working first.
Thanks. Getting closer. Something not right though.

Image
User avatar
PaulMy
Posts: 3085
Joined: Sun 28 Sep 2008 11:54 pm
Weather Station: Davis VP2+ Cumulus1 / CummulusMX
Operating System: Windows8 / Windows10
Location: Komoka, ON Canada
Contact:

Re: TP3000WC

Post by PaulMy »

And you have followed water01 and Mark's instructions on your WS View app, and also selected the correct station in CMX settings as Mark indicated??
Zip up the latest MXdiags 20211201-xxxx log file and attach to a reply post.

Enjoy,
Paul
Davis Vantage Pro2+
C1 www.komokaweather.com/komokaweather-ca
MX www .komokaweather.com/cumulusmxwll/index.htm
MX www.komokaweather.com/cumulusmx/index.php
MX www.komokaweather.com/cumulusmx/index.html

Image
Cambium
Posts: 209
Joined: Wed 03 Aug 2011 11:19 pm
Weather Station: ProWeatherTP3000
Operating System: Windows10
Location: Coastal CT, USA
Contact:

Re: TP3000WC

Post by Cambium »

PaulMy wrote: Wed 01 Dec 2021 10:54 pm And you have followed water01 and Mark's instructions on your WS View app, and also selected the correct station in CMX settings as Mark indicated??
Zip up the latest MXdiags 20211201-xxxx log file and attach to a reply post.

Enjoy,
Paul
Thanks Paul.
Yes followed their steps (I hope), this is what I have in the config screen. IP, path, port ,all good. Still not reading it. Attached log file

Image
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
PaulMy
Posts: 3085
Joined: Sun 28 Sep 2008 11:54 pm
Weather Station: Davis VP2+ Cumulus1 / CummulusMX
Operating System: Windows8 / Windows10
Location: Komoka, ON Canada
Contact:

Re: TP3000WC

Post by PaulMy »

H,
For the Server IP / Hostname: leave out the :8998 so only 192.168.1.7 if that is the IP address of the computer where you have CumulusMX installed.

Enjoy,
Paul
Davis Vantage Pro2+
C1 www.komokaweather.com/komokaweather-ca
MX www .komokaweather.com/cumulusmxwll/index.htm
MX www.komokaweather.com/cumulusmx/index.php
MX www.komokaweather.com/cumulusmx/index.html

Image
Cambium
Posts: 209
Joined: Wed 03 Aug 2011 11:19 pm
Weather Station: ProWeatherTP3000
Operating System: Windows10
Location: Coastal CT, USA
Contact:

Re: TP3000WC

Post by Cambium »

PaulMy wrote: Wed 01 Dec 2021 11:25 pm H,
For the Server IP / Hostname: leave out the :8998 so only 192.168.1.7 if that is the IP address of the computer where you have CumulusMX installed.

Enjoy,
Paul
Exciting. Im getting closer! Reading with Ecowitt but still not with Cumulus

Image
Post Reply